Witte Huis: afzetten Assad niet langer prioriteit

Toekomst van Assad ligt in handen van de Syrische bevolking. VS moeten zich focussen op het verslaan van terreurbeweging Islamitische Staat.

Foto Jonathan Ernst/ Reuters

De Verenigde Staten moeten accepteren dat de toekomst van president Bashar al-Assad in handen ligt van de Syrische bevolking. De focus van de Amerikaanse strijdkrachten in de regio moet liggen op het verslaan van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Dat heeft Sean Spicer, woordvoerder van het Witte Huis, op vrijdag gezegd in een persconferentie.

“Wanneer het gaat over Assad, dan moeten we de politieke realiteit accepteren waar we momenteel in verkeren. De vorige regering heeft hierin veel mogelijkheden gemist”.

Op donderdag liet de minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson al weten dat de prioriteit in Syrië niet langer ligt bij het afzetten van Assad.

Breuk met regering Obama

Farah al-Atassi, lid van de Syrische oppositie bij de VN-onderhandelingen over de toekomst van Syrië, reageerde donderdag al kritisch op de uitspraak van Tillerson. Volgens Atassi mag Assad, die verantwoordelijk wordt gehouden voor meer dan honderdduizend doden, geen deel uit maken van de politieke transitie in Syrië en zich niet kandidaat stellen voor nieuwe presidentsverkiezingen in het land.

De opvatting van het Witte Huis vormt een breuk met de vorige regering. President Obama verzocht Assad op 18 augustus 2011 om op te stappen nadat de Syrische president met veel geweld reageerde op geweldloze demonstraties tegen het Syrische regime. De toekomst van Syrië moest volgens Obama bepaald worden door de Syrische bevolking, maar daarvoor vormde het aanblijven van Assad een blokkade.

Met steun van Rusland, Iran en het Libanese Hezbollah lukte het Assad echter om aan de macht te blijven in Syrië en grote delen van het land te heroveren op verschillende (islamistische) rebellengroepen.