Voetbal

Europa krijgt vanaf het WK van 2026 drie extra tickets

Europa mag bij het WK voetbal van 2026 zestien landen inschrijven. Dat zal het eerste wereldkampioenschap worden met 48 deelnemers, zo staat in een voorstel dat wereldvoetbalbond FIFA donderdag publiceerde.

In de huidige vorm, met 32 landen, heeft Europa dertien tickets. Vanaf 2026 krijgt Europa er zestien, Afrika negen, Azië acht, Zuid-Amerika zes, Noord- en Midden-Amerika zes en Oceanië één.

Het is bedoeling om de laatste twee WK-tickets te verdelen bij een zeslandentoernooi. Dat nieuwe evenement, met één team van elke confederatie uitgezonderd de UEFA, zou dan in het gastland van het WK gehouden moeten worden, bij voorkeur in de maand november in het jaar voor het eindtoernooi.

Het continent waar het WK wordt gehouden mag een extra deelnemer inschrijven aan het zeslandentoernooi. Het gastland van het WK is automatisch geplaatst en dat WK-ticket gaat dan ten koste van de beoogde toewijzing aan het betreffende continent.

De FIFA besloot in januari het wereldkampioenschap uit te breiden. (ANP)