Van Aartsen commissaris van de Koning in Drenthe

De voormalig burgemeester van Den Haag volgt tijdelijk Jacques Tichelaar op, die begin deze maand aftrad na beschuldigingen van nepotisme.

Jozias van Aartsen bij zijn laatste raadsvergadering in Den Haag, afgelopen februari.
Jozias van Aartsen bij zijn laatste raadsvergadering in Den Haag, afgelopen februari. Foto Remko de Waal/ANP

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) heeft Jozias van Aartsen benoemd tot tijdelijk commissaris van de Koning voor de provincie Drenthe. Hij volgt Jacques Tichelaar op die onlangs opstapte nadat hij in opspraak raakte vanwege beschuldigingen van nepotisme.

Van Aartsen was tot 1 maart burgemeester van Den Haag. De voormalig VVD-minister zwaaide daar voor het verstrijken van zijn ambtstermijn af om, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018, ruimte te maken voor een opvolger. Dat werd uiteindelijk Pauline Krikke.

Van Aartsen blijft aan totdat er een permanente opvolger is gevonden voor Tichelaar. De ministerraad gaat daar - in samenspraak met de Drentse Gedeputeerde Staten - over.

De reden dat Tichelaar aftrad was dat de verschillende Statenfracties onvoldoende vertrouwen hadden in de integriteit van de PvdA’er. Uit publicaties in de Volkskrant en Dagblad van het Noorden bleek dat hij in 2015 het bedrijf van zijn schoonzus naar voren schoof bij een aanbesteding.

Lees ook: Regelaar Tichelaar redt zich telkens, maar er wringt wat