Uitruil gevangenen

Maleisië geeft lichaam van vermoorde halfbroer Kim Jong-un vrij aan N-Korea

Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de diplomatieke rel tussen Noord-Korea en Maleisië die ontstond na de moord op een halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, vorige maand op de luchthaven van Kuala Lumpur.

„Ik ben blij te kunnen aankondigen dat de negen Maleisiërs die vastzaten in Noord-Korea terug mogen’, twitterde de Maleisische premier Najib Razak donderdagmiddag. De jubelende tweet doet de werkelijkheid geweld aan – voor het beëindigen van de crisis heeft Maleisië veel moeten toegeven.

Voor de negen Maleisiërs die nu terugkomen heeft Maleisië niet alleen het lichaam van de vermoorde halfbroer, Kim Jong-nam, moeten teruggeven. Ook alle Noord-Koreanen die Maleisië uit willen, mogen vertrekken. Volgens de BBC zitten daar drie Noord-Koreanen bij die door de Maleisische politie verdacht worden van betrokkenheid bij de moord.

De diplomatieke rel nam na de moord op 13 februari een vlucht toen Maleisië weigerde het lichaam vrij te geven, om zo de moord te kunnen onderzoeken. Twee vrouwen werden weliswaar opgepakt die Kim-Jong-nam gif in het gezicht hadden gespoten, maar zowel Zuid-Korea als Maleisië ging ervan uit dat de moord in opdracht van de Noord-Koreaanse regering was uitgevoerd. Uiteraard werd dit vanuit Pyongyang ontkend, maar Interpol gaf al beelden vrij waaruit blijkt dat vier Noord-Koreanen op het vliegveld aanwezig waren tijdens de moord op Kim Jong-nam en waarschijnlijk betrokken waren. Men vermoedt dat de vier al in Noord-Korea zijn.

Nadat de Noord-Koreaanse ambassadeur in Maleisië kritiek had geuit op het politie-onderzoek, besloot Maleisië weer een visumplicht voor Noord-Koreanen in te voeren. Hierop gaf Noord-Korea aan dat geen enkele Maleisiër het land mocht verlaten. Het was een ultiem pressiemiddel vanuit Noord-Korea, en het heeft gewerkt.