Amsterdam heeft geen overzicht van woningverhuur aan toeristen

Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

De gemeente Amsterdam heeft geen accuraat overzicht van de toeristische verhuur van woningen in de stad. Dat bemoeilijkt de gemeentelijke aanpak van illegale verhuur – een groeiend probleem in de hoofdstad. Via verhuursites als Airbnb, Booking.com en Wimdu worden duizenden appartementen, kamers en woonboten aangeboden aan toeristen.

Woningverhuur aan toeristen in Amsterdam kan op drie verschillende manieren (bed & breakfast, shortstay of vakantieverhuur), die allemaal niet of gebrekkig door de gemeente worden bijgehouden. Wethouder Laurens Ivens (Wonen, SP) wijt dat mede aan de lappendeken aan wetten en regels voor verhuur van woningen aan toeristen, zegt hij in gesprek met NRC.

Lees ook: Waarom niemand grip krijgt op Airbnb-verhuur

Volgens Marjolein Moorman, fractievoorzitter van oppositiepartij PvdA, hebben kwaadwillende vastgoedeigenaren door gebrek aan deugdelijke gegevens vrij spel. De gemeente en Airbnb, de grootste verhuursite, hebben afgesproken dat gehele woningen zestig dagen per jaar verhuurd mogen worden. Daarna kan de verhuurder voor die advertentie geen boekingen meer accepteren.

Volgens Moorman ontduiken veel eigenaren deze regel door op Airbnb aan te vinken dat ze slechts een kamer verhuren. Daardoor vallen ze voor de site onder bed-and-breakfastregels en mogen ze het hele jaar door verhuren. Zonder lijsten en overzichten valt deze truc moeilijker tegen te gaan, zegt Moorman. „Hoe kan de gemeente dan handhaven?”

Meer illegale hotels gesloten

De gemeente Amsterdam sloot vorig jaar 167 illegale hotels, een toename van 70 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De wethouder moet daarvoor gebruikmaken van wel vier verschillende soorten wetten om op te treden tegen illegale hotels. Hij dringt in Den Haag aan op een Wet op toeristische verhuur, met daarin een meldplicht voor verhuurders. Dat zou de handhaving een stuk efficiënter maken, zegt hij, en Amsterdam bovendien helpen een helder overzicht te krijgen. Maar het Rijk voelt weinig voor zo’n nieuwe wet.

Het ontbreken van exacte gegevens over toeristische verhuur in woningen kwam aan het licht toen een bewoner van Amsterdam ze via de Wet Openbaarheid van Bestuur probeerde op te vragen. Met lijsten van de bed&breakfasts, shortstayadressen en hotelappartementen zou hij kunnen achterhalen of toeristische verhuur op een specifiek adres legaal is. Maar die lijsten zijn er niet.

De bewoner, Nico van Gog, vormt met zo’n vijftien anderen een netwerk dat zich zo veel zorgen maakt over de toegenomen drukte in Amsterdam dat ze uren per dag zoeken steken in de zoektocht naar illegale advertenties op sites als Airbnb. „Er wordt en hoop poen verdiend in Amsterdam”, zegt Van Gog. „Dat gebeurt over de ruggen van Amsterdammers. Die moeten jaren op een woning wachten en draaien op voor al die handhavingskosten.”