De Thuiskok: Vongole met chorizo

Een van de lekkerste en simpelste gerechten die ik ken is pasta vongole, en als ik het boek Beter wordt het niet mag geloven, is Anthony Bourdain dat met me eens. Hij vindt de venusschelpen zelfs zo lekker dat hij ze ook klaarmaakt zonder pasta, maar wel met worst, prei, tomaat en witte wijn en wat knoflooktoast ernaast. Grofgezegd is dit een hele luxe variant op een portie mosselen.

Verhit 1 eetlepel olie in een grote hapjespan op middelhoog vuur, doe er de chorizo bij en bak 5 tot 7 minuten tot de plakjes mooi krokant en goudbruin zijn; roer tussentijds om. Voeg de resterende eetlepel olie, de prei en knoflook toe en bak kort mee. Voeg een snufje peper en zout toe en bak circa 5 minuten, of tot de groenten zacht zijn. Roer er de wijn door, draai het vuur hoog en laat voor de helft inkoken. Doe er de tomaten bij en laat het mengsel opnieuw aan de kook komen.

Ga nu in porties te werk: leg de schelpen telkens in één enkele laag in de pan en stoom ze met het deksel op de pan open. Gooi schelpen die dicht blijven weg. Rooster ondertussen het brood en wrijf in met de snijkant van de gehalveerde knoflooktenen. Serveer het warme schelpenmengsel in een platte schaal en geef de knoflooktoast er apart bij.