Zeeuws netwerkbedrijf voor 450 miljoen euro naar Stedin

Het gaat om het netwerkbedrijf Delta Netwerk Groep van het financieel geplaagde Zeeuwse energiebedrijf PZEM.

Foto Lex van Lieshout/ ANP

Netbeheerder Stedin neemt voor 450 miljoen euro het netwerkbedrijf Delta Netwerk Groep over van het Zeeuwse energieconcern PZEM. Na aftrek van de schulden en “andere aanpassingen” blijft nog een bedrag over van 160 miljoen euro. Dat maakt de netbeheerder op vrijdag bekend.

PZEM, de nieuwe naam voor het financieel geplaagde Delta, moest zijn gezonde bedrijfsonderdeel verkopen om uit de problemen te komen. Dat was de voorwaarde van het kabinet om het Zeeuwse energiebedrijf te helpen bij geldproblemen bij de kerncentrale in Borssele.

Lees ook: Delta staat aan alle kanten onder druk

Verplichte splitsing netwerk en productie

De verkoop van het netwerkgedeelte was ook noodzakelijk omdat het wettelijk verplicht is voor energieconcerns om de netwerk- en energieactiviteiten op te splitsen. De energiebedrijven Eneco en Delta hebben zich lange tijd tegen de zogenoemde splitsingswet uit 2006 verzet, maar kregen ongelijk van de rechter.

Eneco heeft sinds 1 februari haar netbeheerder Stedin afgestoten. Door de overname is Stedin verantwoordelijk voor de levering van energie in Utrecht, Zeeland, grote delen van Zuid-Holland en een aantal regio’s in Noord-Holland, Friesland en Limburg. Gerard Uytdewilligen, CEO van PZEM, reageert positief op de overname:

“Met Stedin krijgt DNWG [Delta Netwerk Groep] een nieuwe eigenaar die veel ervaring, kennis en expertise meebrengt. Samen kunnen zij de toekomst tegemoet en daarmee de hoge kwaliteit van de netwerken in Zeeland ook in de toekomst garanderen. Dat is goed nieuws voor de Zeeuwse klanten en voor de medewerkers”

Stedin verzekert dat tot 2021 geen ontslagen vallen bij het netwerkbedrijf uit Zeeland.

Grote overname Eneco in België

Energiebedrijf Eneco is ook op overnamepad. Het maakte op vrijdagmiddag bekend dat het Eni België heeft aangekocht. Welk bedrag hiermee is genoemd is niet bekendgemaakt. Het gaat om de bedrijven Eni Gas & Power NV en Eni Wind Belgium NV van het Italiaanse energiebedrijf Eni. Eneco neemt ook drie windmolens over.

Door de overname levert Eneco energie aan meer dan een miljoen huishoudens in België. Het Nederlandse energiebedrijf is sinds 2011 actief op de Belgische markt.

Lees ook het interview met Eneco-topman Jeroen de Haas: ‘Beleggers staan in de rij om te investeren in windparken’

Twee maanden geleden kocht Eneco de helft van de aandelen van het Duitse energiebedrijf LichtBlick. Goedkope leningen en investeringen van grote beleggers als pensioenfondsen maken deze overnames van Eneco mogelijk, zo liet topman Jeroen de Haas weten in een interview met NRC-redacteur Renee Postma.