SpaceX lanceert eerste hergebruikte raket

Met deze primeur hoopt het bedrijf kosten te besparen om satellieten naar de ruimte te brengen.

De raket werd iets voor half één vannacht (Nederlandse tijd) de ruimte in geschoten vanaf Cape Canaveral in Florida.
De raket werd iets voor half één vannacht (Nederlandse tijd) de ruimte in geschoten vanaf Cape Canaveral in Florida. Foto EPA/ SpaceX

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-miljardair Elon Musk, heeft vannacht voor een primeur gezorgd door voor het eerst een tweedehandsraket in een baan rond de aarde te brengen. De raket werd iets voor half één vannacht (Nederlandse tijd) de ruimte in geschoten vanaf Cape Canaveral in Florida.

De Falcon 9 bracht vorig jaar een capsule richting het internationale ruimtestation ISS. Na het opstijgen landde de eerste trap, het deel dat de raket genoeg snelheid moet geven om te ontkomen aan de zwaartekracht, veilig en gecontroleerd op een zeeplatform.

De eerste trap van de raket werd vervolgens weer gereedgemaakt voor een tweede lancering, afgelopen nacht. Het raketdeel is opnieuw zonder problemen geland op een zeeplatform en werd de ruimte in geschoten om een Luxemburgse communicatiesatelliet in een baan om de aarde te brengen.

Kostenbesparend

Nu het bedrijf in staat blijkt te zijn raketdelen te recyclen, moet dat tot een kostenbesparing van 30 procent leiden. Aan de lancering van een Falcon 9 hangt momenteel nog een prijskaartje van 62 miljoen dollar (58 miljoen euro).

Lees ook: Zwaaien naar de maan? Ruimtevaart blijft gevaarlijk

SpaceX is momenteel één van de twee bedrijven die het internationale ruimtestation ISS van de NASA bevoorraadt. Musk, ook bekend van de digitale betaaldienst PayPal, wil de komende jaren ook commerciële vluchten naar de ruimte gaan aanbieden. Vorige maand zei de topman van het bedrijf dat hij in 2018 twee mensen rond de maan wil laten vliegen. Het gaat om de eerste private ruimtevlucht naar de maan.