Ruimtevaart

SpaceX van Elon Musk lanceert succesvol eerste hergebruikte raket

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-miljardair Elon Musk, heeft vannacht voor een primeur gezorgd door voor het eerst een tweedehandsraket in een baan rond de aarde te brengen. De raket werd iets voor half één vannacht (Nederlandse tijd) de ruimte in geschoten. De Falcon 9 was vorig jaar ook al eens de ruimte in geweest, waarna de raket op een zeeplatform landde. SpaceX is momenteel één van de twee bedrijven die het internationale ruimtestation ISS van de NASA bevoorraadt. Nu het bedrijf in staat blijkt te zijn raketdelen te recyclen, moet dat tot een kostenbesparing van 30 procent leiden. Aan de lancering van de tweetrapsraket Falcon 9 hangt momenteel nog een prijskaartje van 62 miljoen dollar (58 miljoen euro). (NRC)