OVV gaat onderzoek doen naar de gevaren van vuurwerk

Het onderzoek wordt gestart omdat de veiligheid tijdens oud en nieuw “in het geding” is volgens de OVV .

De vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - hebben om dit onderzoek gevraagd.
De vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - hebben om dit onderzoek gevraagd. Foto Evert Elzinga/ ANP

Op verzoek van de vier grote steden - Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht - wordt er een onderzoek geopend naar het gevaar van vuurwerk en de handhaving van de openbare orde tijdens de jaarwisseling. Na berichtgeving van het AD heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dit bevestigd.

“De Onderzoeksraad zal de precieze onderzoeksvraag en aanpak nog nader bepalen. Daarover komt binnen enkele weken meer duidelijkheid”, zo valt er te lezen op het Twitteraccount van de raad.

De OVV is onafhankelijk en bepaalt zelfstandig welke onderzoeken hij uitvoert. Ministers, commissarissen van de Koning en burgemeesters kunnen wel een verzoek indienen bij de Raad. Dat laatste is in februari gedaan door de vier grote steden. De Onderzoeksraad heeft daarop besloten de veiligheid te onderzoeken, omdat die jaarlijks “in het geding is”.

Lees ook: Burgemeester versus vuurwerkboer: hard tegen hard

Minder letsel, meer arrestaties

De laatste jaren is er veel discussie over of consumentenvuurwerk niet te gevaarlijk is en of de jaarlijkse schade wel opweegt tegen het plezier. Om de gevaren van vuurwerk in te perken, stelden afgelopen jaar zo’n zestig gemeenten vuurwerkvrije zones in.

Het aantal mensen dat zich in Nederland rond de jaarwisseling met vuurwerkletsel heeft gemeld neemt al jaren af: tijdens de jaarwisseling 2015-2016 brachten 482 mensen een bezoek aan het ziekenhuis, het laagste aantal slachtoffers in een kwart eeuw. Afgelopen jaarwisseling moesten 473 mensen naar het ziekenhuis. Een woordvoerder van het OVV laat weten dat rond het thema vuurwerk meer speelt “dan alleen het letsel”:

“Het verzoek gaat ook over de openbare orde, het zit hem in een combinatie tussen dat en vuurwerk.”

Tijdens de afgelopen jaarwisseling werden 344 personen bij het OM aangeleverd, zo bleek uit een eerste inventarisatie bij alle parketten. Dat is een stijging ten opzichte van een jaar eerder: toen op 1 januari 276 personen aangeleverd werden bij het OM.

De burgemeester van Den Haag liet in een raadsvergadering weten dat de OVV in de zomer naar buiten treedt met de bevindingen van het onderzoek. De woordvoerder van de Onderzoeksraad laat echter weten dat de precieze onderzoeksvragen en onderzoeksaanpak nog bepaald moet worden:

“Vervolgens heeft de OVV een aantal procedures om de zorgvuldigheid te borgen. Het ligt daarom voor de hand dat rapport niet eerder dan dit najaar klaar is.”