Nabestaanden Henriquez krijgen namen agenten niet

Via een kort geding wilden ze weten wie betrokken waren bij de arrestatie van Henriquez. De Arubaan overleed in 2015 bij zijn aanhouding.

Familieleden van Henriquez bij een betoging tegen politiegeweld in Den Haag.
Familieleden van Henriquez bij een betoging tegen politiegeweld in Den Haag. Foto Alexander Schippers/ANP

De nabestaanden van de in 2015 in Den Haag omgekomen Mitch Henriquez krijgen niet de namen te horen van de agenten die betrokken waren bij de dodelijke arrestatie van de Arubaan. In een kort geding eisten de nabestaanden dat ze hier inzicht in zouden krijgen, maar de voorzieningenrechter wil niet tornen aan een eerder oordeel van de rechtbank.

Die wees in het lopende strafproces al eerder een dergelijk verzoek af. Via de voorzieningenrechter kan een besluit van een andere rechter niet worden aangevochten, waardoor de eis van de nabestaanden is afgewezen.

Drie agenten niet vervolgd

Eerder deze week werd al besloten dat er geen extra agenten vervolgd zullen worden bovenop de twee agenten tegen wie al vervolging was ingesteld. Nabestaanden hadden een zogeheten Artikel 12-procedure aangespannen omdat zij wilden dat het Openbaar Ministerie ook de drie overige agenten zou vervolgen omdat zij de man in hulpeloze toestand lieten.

De rechter in Den Haag ging daar niet in mee en stelde dat er geen verband is tussen de drie agenten en de handelingen waarvoor de andere twee wel vervolgd worden.

Nekklem of hartstilstand?

Henriquez overleed op 27 juni 2015 na zijn arrestatie op het festival Night at the Park. Onder invloed van alcohol riep hij naar agenten dat hij een wapen bij zich had. Daarop werd besloten tot aanhouding. Aanvankelijk werd gedacht dat de daarbij gebruikte nekklem zijn dood tot gevolg had. Afgelopen dinsdag werden er echter vraagtekens gezet bij die lezing omdat uit nieuw onderzoek zou blijken dat de Aurbaan overleed als gevolg van een hartstilstand. Dat rapport is opgesteld door een forensisch arts die is ingeschakeld door de advocaten van de verdachte.

Familieleden van Henriquez verklaarden vrijdag op radiozender BNR dat ze naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens willen stappen omdat ze vinden dat het onderzoek naar zijn dood niet goed is uitgevoerd.