Waarom is herenmode duurder dan vrouwenmode?

Het is toch oneerlijk: mannen lijken meer te betalen voor hun kleding dan vrouwen. Moderedacteur Milou van Rossum legt uit hoe dat kan.

Foto: Robert Vos / ANP Kippa

Waarom is herenmode altijd duurder dan vrouwenmode? Bijvoorbeeld schoenen. Dat vraagt John ter Meer via Twitter.

Het antwoord

Om te beginnen: lang niet alle herenkleding is duurder dan vrouwenkleding. Bij een merk als Zara zijn de verschillen nihil en ook bij Gaastra zijn ze niet noemenswaardig. Maar laten we aannemen dat dit meestal wel het geval is.

De simpelste verklaring is: meer materiaal. Mannen zijn doorgaans langer en breder, dus voor broeken en jassen is meer stof nodig, voor schoenen meer leer. In een veterschoen gaat meer materiaal dan in een pump. Dat materiaal is bovendien niet altijd hetzelfde en de afwerking ook niet. Ik heb het idee dat mannenkleding vaak beter van kwaliteit is: betere stof en voering, stevige zakken die je daadwerkelijk kunt gebruiken.

Het kwaliteitsverschil is ook de reden dat er vrouwen zijn die hun truien en T-shirts liever op de herenafdeling kopen.

Over het algemeen hebben mannen minder kledingstukken in de kast dan vrouwen. Dat betekent dat de kleding vaker wordt gedragen en gewassen. Bovendien dragen mannen hun kleding en schoenen vaak jarenlang en zijn ze merkentrouw. Een mannenmerk heeft er dus baat bij een goed product aan te bieden en dat kost nou eenmaal vaak ietsje meer.

Het kwaliteitsverschil is ook de reden dat er vrouwen zijn die hun truien en T-shirts liever op de herenafdeling kopen.

Twitter & Instagram: @milouvanrossum

Zit u ook met een modekwestie?
Stuur uw vraag naar hetblad@nrc.nl.

Lees ook: Modevraag: waarom gebruiken modebladen altijd jonge modellen?