Messi richt zich tot FIFA om schorsing bij Argentijnse ploeg te verminderen

Lionel Messi heeft in een persoonlijke brief aan de wereldbond FIFA geprobeerd zijn schorsing van de eerstvolgende vier interlands terug te draaien. In zeven alinea’s meldt de Argentijnse topspeler dat hij de grensrechter niet heeft beledigd. En mocht hij toch ongepaste woorden hebben gebezigd, dan waren die niet aan de assistent gericht. „Ik sprak ze tegen de lucht en daarvoor bied ik mijn excuses aan”, schrijft de topspits in de brief, die de Argentijnse krant El Mundo Deportivo donderdag publiceerde.

De tuchtcommissie van de FIFA schorste Messi vanwege een verbale uithaal naar een grensrechter in de vorige week gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Chili (1-0). Dat gebeurde op basis van televisiebeelden. De Argentijnse bond is in beroep gegaan. Zijn club Barcelona sprak schande van het zware vonnis en noemde de schorsing buiten proporties.

Messi zat inmiddels al één duel aan de kant. Eerder deze week zag hij zijn ploeggenoten met 2-0 verliezen van Bolivia in de WK-kwalificatie. Als de FIFA de schorsing handhaaft, mist de vedette in de tweede helft van dit jaar ook de WK-kwalificatieduels met Uruguay, Venezuela en Peru. Hij zou dan alleen nog mee kunnen doen aan de laatste van achttien WK-kwalificatieduels, op 10 oktober in en tegen Ecuador.

Argentinië staat momenteel vijfde in de Zuid-Amerikaanse poule, een positie die geen recht geeft op rechtstreekse plaatsing voor het WK van 2018 in Rusland. De eerste vier landen uit de poule gaan rechtstreeks naar het WK in Rusland. Nummer vijf speelt twee play-offduels tegen het beste land uit Oceanië.

Deze week slaagde Brazilië er als eerste land in zich te plaatsen voor het WK, waaraan 32 landen meedoen.

Messi beaamt wel dat hij woorden had met de Braziliaanse grensrechter van dienst in het duel met Chili. „Hij begreep heel goed wat ik zei en we spraken met elkaar op een vriendelijke toon. Geen moment waren mijn woorden beledigend of grievend”, aldus Messi in zijn persoonlijke smeekbede aan de FIFA. „Ik verzoek u vriendelijk doch dringend deze straf op te heffen.” (ANP)