Koelvest verraadt ambitie Gilbert voor ‘Vlaanderen’

Wielrennen Philippe Gilbert won in De Panne de Driedaagse. Hij is terug aan de top en behoort zondag tot de favorieten in de Ronde van Vlaanderen.

Philippe Gilbert, eerder deze maand in Parijs-Nice.
Philippe Gilbert, eerder deze maand in Parijs-Nice. Foto PHILIPPE LOPEZ / AFP

Als enige deed Philippe Gilbert donderdagmiddag in De Panne zijn warming-up voor de afsluitende tijdrit met een koelvest aan. Teken van gedrevenheid, enkele dagen voor de Ronde van Vlaanderen? „De conditie is goed en dan is het hoofd ook goed”, sprak hij na afloop stralend bij de Vlaamse tv-zender Sporza. Zevende in de door de Australiër Luke Durbridge gewonnen slottijdrit, ruimschoots voldoende voor winst in het eindklassement van de 41ste editie van de Driedaagse De Panne-Koksijde. Terug aan de top.

„Ik ben nu favoriet voor de Ronde van Vlaanderen”, besefte Gilbert (34) al direct nadat hij dinsdag de eerste rit had gewonnen. Een rol die hij de afgelopen twee jaar nog zelden vervulde. Maar zijn overstap dit seizoen van BMC naar Quickstep heeft de ervaren Waal blijkbaar goed gedaan. Buiten de winst in De Panne eindigde hij als tweede in Dwars door Vlaanderen en E3 Harelbeke. Gilbert deed de laatste vier jaar niet mee in de Ronde van Vlaanderen, in 2009 en 2010 werd hij derde. Sindsdien was hij vooral ongenaakbaar in de Waalse klassiekers. Hij won er zeven, waarvan vier in zijn topseizoen 2011. Een jaar later werd hij in Valkenburg wereldkampioen.

Ondanks zijn uitstekende vorm eist Gilbert zondag in de 101ste editie van de Vlaamse ‘Hoogmis’ niet het kopmanschap op. „Ik ben goed maar heel de ploeg is gewoon sterk. Mijn persoonlijke ambitie is wel om te winnen. Maar als iemand van de ploeg wint, zal ik even blij zijn.” In het sterrenensemble van manager Patrick Lefevere zijn alle ogen gericht op Tom Boonen. De drievoudig winnaar rijdt zijn laatste Ronde en een week later zijn allerlaatste koers, Parijs-Roubaix. „Tom is nog goed genoeg om te winnen”, oordeelde ploegleider Wilfried Peeters afgelopen weekeinde. Ook Niki Terpstra, vierde in Gent-Wevelgem, lijkt kansrijk.

De winnaar van Parijs-Roubaix 2014 eindigde twee jaar geleden als tweede in de Ronde van Vlaanderen, achter de oppermachtige Alexander Kristoff. Afgelopen zondag zorgde Terpstra in Gent-Wevelgem voor een ‘vete’ tussen Quickstep en Peter Sagan. De wereldkampioen liet de in zijn ogen te passieve Nederlander opzettelijk verliezen. „Ik kon bepalen wie er won”, blufte hij na afloop. In de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen sloeg de ploegleiding van Quickstep terug. „Wij gaan proberen om zelf de Ronde te winnen”, sprak Peeters tegen Cyclingnews. „Maar als dat niet lukt, zal Sagan hem verliezen.”

Sagan geldt als favoriet voor Vlaanderens Mooiste, hoewel Van Avermaet net iets hoger genoteerd staat bij de bookmakers. Na zijn zeges in de Omloop Het Nieuwsblad, E3 en Gent-Wevelgem loopt de olympisch kampioen niet weg voor torenhoge verwachtingen. „Ik kan nu niet meer ontkennen dat ik favoriet ben.”

De BMC-kopman eindigde in 2014 als tweede en een jaar later als derde in zijn lievelingsklassieker, die zondag voor het eerst zal starten in Antwerpen. Door de start te verplaatsen uit Brugge maakt de organisatie ook de terugkeer mogelijk van de Muur van Geraardsbergen, die uit de Ronde verdween met het nieuwe parcours in 2012. De Muur is zondag de achtste van in totaal achttien hellingen.