Reportage

Vader Laura H. betaalde 10.000 euro voor haar bevrijding

De vader van de uit Islamitische Staat teruggekomen bekeerling Laura H. (21) betaalde 10.000 euro aan een Duits instituut om zijn dochter te bevrijden uit Irak. Dat vertelt Eugène H. in een interview met NRC.

In september 2015 vertrok Laura H. samen met haar man Ibrahim en twee kleine kinderen naar Islamitische Staat. Afgelopen zomer keerde zij terug. Bij aankomst op Schiphol werd Laura H. gearresteerd op verdenking van deelname aan een terroristische organisatie.

Tijdens haar verblijf in het kalifaat onderhield H. contact met haar vader. Die werd bijgestaan door het Familiesteunpunt Radicalisatie, een door de overheid gesubsidieerde stichting die achterblijvers begeleidt en adviseert.

De Nederlandse overheid werkt niet mee aan het terughalen van jihadisten. Er zijn internationale instanties die dat wel doen. Het Familiesteunpunt verwees Eugène H. naar een private Duitse stichting.

De contactpersoon daar, K. (zijn naam is bij de krant bekend), zette een operatie op touw met de bedoeling Laura H. te ontzetten. K. is binnen inlichtingenkringen een bekende op het gebied van het terughalen van jihadgangers, en adviseert en traint verschillende organisaties in de ondersteuning van achterblijvers. Volgens hem is de Nederlandse overheid geïnformeerd over de plannen omtrent Laura H.’s bevrijding. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt niet op deze zaak te kunnen ingaan.

Op dit moment wacht Laura H. in de zwaarbeveiligde gevangenis in Vught haar proces af.

Lees hoe Laura’s vader haar terugkreeg uit het kalifaat: ‘Ik hoopte dat ze een beetje menselijk was geëxecuteerd’