Jheronimus Bosch in top-10 best bezochte tentoonstellingen wereldwijd

Het Louvre in Parijs was ook vorig jaar weer het drukst bezochte museum ter wereld. Het best bezochte kunstwerk was van inpakkunstenaar Christo: 1,2 miljoen mensen liepen in Italië over water.

Bezoekers bekijken De Hooiwagen tijdens de Jheronimus Bosch-tentoonstelling.
Bezoekers bekijken De Hooiwagen tijdens de Jheronimus Bosch-tentoonstelling. Foto Koen van Weel/ANP

Met 5.710 bezoekers per dag, 421.700 in totaal is de tentoonstelling ‘Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie’ in het Noordbrabants Museum binnengekomen op plaats 10 van de wereldwijd best bezochte tentoonstellingen in 2016. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van The Art Newspaper. Op 1 staat de tentoonstelling ‘Post-Impressionist Masterpieces’ in het Centro Cultural Banco do Brasil in Rio de Janeiro: 9.700 bezoekers per dag, 749.679 totaal.

Lees ook hoe de tentoonstelling een groot succes werd in Den Bosch

Het best bezochte kunstwerk was ‘The Floating Piers’ van de Amerikaanse inpakkunstenaar Christo, een drie kilometer lange, knalgele drijvende dam op het Iseomeer in Italië. Gedurende 16 dagen liepen 1,2 miljoen mensen zo over het water, 75.000 per dag.

In de top-10 staan twee blockbusters die te danken zijn aan collecties uit Franse musea. Dat geldt voor ‘Post-Impressionist Masterpieces’ in Rio de Janeiro, een tentoonstelling die was georganiseerd in samenwerking met het Musée d’Orsay. Het geldt ook voor ‘Renoir: Masterpieces’ in het National Art Center van Tokio, dat in de ranglijst op 5 staat (6.594 bezoekers per dag, 667.897 in totaal). De ongeveer 100 werken van Renoir die daar werden getoond, waren eveneens afkomstig uit de collectie van het Musée d’Orsay. Niet in de top-10, maar met 4.100 bezoekers per dag wel een blockbuster: ‘Claude Monet: The Spirit of Place’, afkomstig uit diverse Franse collecties in het Hong Kong Museum of History.

Sowieso blijft het Impressionisme veel publiek trekken. In Londen was de meest bezochte tentoonstelling vorig jaar ‘Painting the Modern Garden: Monet to Matisse’ in de Royal Academy of Arts: 5.100 bezoekers per dag. Ook hier kwamen de werken weer voornamelijk uit Franse collecties.

Tegelijk heeft het afgenomen toerisme naar Parijs als gevolg van de terroristische aanslagen nog steeds invloed op het aantal bezoekers van het Louvre: 7,4 miljoen in 2016 (8,6 miljoen in 2015, 9,3 miljoen in 2014). Desalniettemin is het Louvre daarmee nog altijd het drukst bezochte museum ter wereld, gevolgd door het Moma in New York (7 miljoen) en het British Museum in Londen (6,4 miljoen).

Ook het Musée d’Orsay trok minder bezoekers: 3 miljoen (3,4 miljoen in 2015). Het Centre Pompidou, dat dit jaar 40 jaar bestaat, trok in 2016 wel meer bezoekers: 3,3 miljoen, 275.000 meer dan in 2015. Dat museum is minder afhankelijk van bezoekers uit landen als de VS en China.