Investeringsmaatschappij

HAL maakt meer winst, ondanks tegenvaller bij brillenwinkels

HAL Investments, de investeringsmaatschappij die uit de vroegere Holland Amerika Lijn is ontstaan, heeft vorig jaar een goed jaar gehad. Dat blijkt uit de jaarcijfers die HAL Holding, de beursgenoteerde houdstermaatschappij van het bedrijf, donderdagavond bekendmaakte. HAL had een jaaromzet van 8 miljard euro, tegenover bijna 7,8 miljard euro in 2015. Het bedrijf zag de nettowinst in 2016 stijgen van 630 miljoen euro naar 871 miljoen, een stijging van ruim 38 procent. De netto vermogenswaarde, een bedrag dat is gebaseerd op de beurswaarde van belangen in ondernemingen als Boskalis, Vopak Grandvision en SBM Offshore daalde wel met 317 miljoen euro. Die daling komt met name door slechte prestaties van brillenwinkelbedrijf GrandVision, dat onder meer Pearle en Eye Wish uitbaat. (NRC)