‘Iedere donderdag bestellen we sushi’

Spitsuur Lieke Bezemer (39) en Sipke van der Werf (44) werken beiden als zelfstandige. Zij als coach, hij als adviseur voor bedrijven. Door een periode van ziekte maken ze nu bewuste keuzes. „Het gezin staat op één, punt.”

Lieke: „Op maandag gaan we samen naar een personal trainer. De volgende dag hebben we spierpijn.” Sipke: „Jij iets meer dan ik.”
Lieke: „Op maandag gaan we samen naar een personal trainer. De volgende dag hebben we spierpijn.” Sipke: „Jij iets meer dan ik.” Foto David Galjaard

Lieke: „Ik kom veel jonge vrouwen tegen tussen de dertig en veertig voor wie de werk-privé balans een thema is. Vrouwen willen het in alle rollen die ze hebben perfect doen. De perfecte moeder, de perfecte partner, de perfecte vriendin en dan ook nog op school de beste traktatie afleveren – schoolpleinterreur noem ik dat. Voor die doelgroep heb ik een speciaal programma ontwikkeld. Ik ben zelf ook moeder van twee kleine kinderen dus het is herkenbaar. Het belangrijkste is prioriteiten stellen. Als jij van werken een leuker mens wordt, ga er dan ook voor en laat die zelfgemaakte traktatie lekker zitten.”

Sipke: „Ik ben een bedrijfsdokter. Ik ben net voor mezelf begonnen op het gebied van marketing en innovatie. Hiervoor heb ik bij Peijnenburg, FrieslandCampina en Izico gewerkt. Ik ging van de ontbijtkoek naar de frikadellen. Na mijn vorige baan heb ik er ook al over nagedacht om voor mezelf te beginnen. Vrijheid, variatie – dat vind ik heel aantrekkelijk.”

Lieke: „Ik vind het leuk dat hij voor zichzelf begint. We zijn gisteravond uit eten geweest en dan merk ik dat we elkaar inspireren.”

Sipke: „We hebben nu ook samen een kantoor. Thuis werken is niet efficiënt. Je doet veel te veel tussendoor. De was, kleine klusjes.”

Tijdelijk huisman

Lieke: „De afgelopen tijd was Sip tijdelijk huisman, hij kookte en dan schoof ik aan om zes uur. Zodra de kinderen naar bed gingen klapte ik mijn laptop dan weer open.”

Sipke: „Normaal ben ik alleen op maandag thuis, dan blijf ik bij onze jongste dochter.”

Lieke: „De rest van de week breng ik de kinderen weg en haalt Sipke ze op. Op woensdag- en vrijdagmiddag ben ik thuis met de kinderen.”

Sipke: „Toen ik bij FrieslandCampina werkte zat ik om zeven uur al op kantoor. In plaats van iedere avond overwerken, sta ik liever eerder op. Ik ben een ochtendmens, dat scheelt ook.”

Personal trainer

Lieke: „Meestal haalt Sip de kinderen rond half zes op bij het kinderdagverblijf. Rond zes uur proberen we te eten. De jongste gaat om zeven uur naar bed, de oudste om half acht. Dan hebben wij nog even voor onszelf. Sinds juni gaan we op maandag we samen naar een personal trainer. Dan worden we helemaal afgebeuld, maar het is wel heerlijk.”

Sipke: „We doen zo’n circuit buiten met verschillende oefeningen. Samen trainen is een bewuste keuze: je bent maar met zijn tweeën, dus je moet wel meedoen. Je kunt niet een beetje achteraan gaan faken.”

Lieke: „We zijn hierdoor ook niet afhankelijk van de tijden van de groepslessen. We hebben wel een vaste tijd, maar konden een moment kiezen dat wij wilden.”

Sipke: „Je kunt ook beter op je eigen punten trainen. Zij had bijvoorbeeld last van haar bekken, daar past onze trainer de oefeningen op aan. Het helpt. We zijn een stuk fitter, en ook wat kilootjes kwijt.”

Lieke: „De volgende dag hebben we wel spierpijn.”

Sipke: „Jij iets meer dan ik.”

Thuis uiteten

Sipke: „De weekenden plannen we bewust niet helemaal vol, om quality time met de kinderen te hebben. Zaterdag is toch een drukke dag met boodschappen doen en de oudste naar scouting brengen, zondag hockey ik ook nog. De rest van de tijd proberen we met elkaar en met het gezin door te brengen.”

Lieke: „In principe eten we altijd met het gezin, maar één avond, vaak de donderdag, reserveren we voor elkaar. Dan geven we de kinderen eerst eten en laten we voor onszelf sushi bezorgen. Thuis uit eten. Dan hebben we tijd voor een goed gesprek.”

Sipke: „Eens in de drie weken gaan we uiteten. Dan komt er – tot ongenoegen van de oudste – een oppas.”

Lieke: „Dat zijn bewuste keuzes die voortkomen uit een periode dat ik veel minder energie had. Ik heb een vorm van kanker gehad, een mislukte zwangerschap waarbij de placenta is gaan woekeren. Het is overigens helemaal goed gekomen, daarna ben ik opnieuw zwanger geworden.”

Sipke: „Het was een heftige periode, maar het heeft onze band heel erg versterkt en voor ons een paar dingen duidelijk gemaakt. Het gezin staat op één, punt.”

Lieke: „We hebben bijvoorbeeld de keuze gemaakt om niet naar verjaardagen van kinderen van onze vrienden te gaan. Het zijn allemaal hele lieve mensen, maar het scheelt net in de balans.”

Sipke: „Het gaat ook over hulp durven inroepen als dingen niet gaan. Of oppas regelen. Al vinden de kinderen het soms misschien minder leuk. Wat ook helpt: we gunnen elkaar echt de ruimte. Lieke gaat af en toe een weekend alleen weg, dat is heel belangrijk.”

Lieke: „Afgelopen keer ben ik drie dagen naar Terschelling geweest. Helemaal alleen en dat vond ik echt fantastisch.”

Sipke: „Ik zit bij een kookclub. Al tien jaar lang kook ik af en toe een weekend met vrienden. Ik ga af en toe stappen met mijn dispuut. Dat gunnen we elkaar.”