Hoofdverdachte Marcel de V. eist 8,6 ton salaris van Vestia

Die opmerkelijke tegenclaim staat in de processtukken van de civiele rechtszaak die Vestia tegen haar oud-werknemer voert.

Marcel de V. heeft altijd schuld ontkend, ook tijdens zijn verhoor onder ede voor de parlementaire enquête woningcorporaties (2013-2014).
Marcel de V. heeft altijd schuld ontkend, ook tijdens zijn verhoor onder ede voor de parlementaire enquête woningcorporaties (2013-2014). Foto Lex van Lieshout / ANP

De ontslagen kasbeheerder Marcel de V. van Vestia, hoofdverdachte in het miljardenschandaal met derivaten, wil zijn oude baan bij de woningcorporatie weer terug. En niet alleen dat: Marcel de V. eist met terugwerkende kracht uitbetaling van zijn salaris en vakantiegeld vanaf zijn ontslag eind mei 2012 tot nu, een bedrag dat inmiddels is opgelopen tot ongeveer 860.000 euro.

Die opmerkelijke tegenclaim staat in de processtukken van de civiele rechtszaak die Vestia tegen haar oud-werknemer voert. De oud-kasbeheerder wordt daarnaast door justitie ook strafrechtelijk vervolgd op verdenking van omkoping, witwassen, oplichting en valsheid in geschrifte.

Marcel de V. werd in de corporatiesector jarenlang gezien als een financieel genie, omdat hij tegen gunstige rentes kon lenen. Maar in 2012 bleek dat hij voor ongeveer 23 miljard euro aan derivaten (renteverzekeringen) had afgesloten en dat Vestia failliet dreigde te gaan. Marcel de V. en tussenpersoon Arjan G. van het bureautje Fifa Finance deelden heimelijk de 20 miljoen euro aan provisie op de contracten die ze van banken kregen. Vestia kocht de derivaten, waarvan meer dan de helft speculatief was, uiteindelijk af voor 2 miljard euro.

Lees ook: Na ‘Vestia’ kwam de psychologische klap

Neveninkomsten

Marcel de V. heeft altijd schuld ontkend, ook tijdens zijn verhoor onder ede voor de parlementaire enquête woningcorporaties (2013-2014). Zijn verweer is dat hij geen steekpenningen, maar „neveninkomsten” ontving waarover hij keurig belasting betaalde. Volgens de regels van Vestia en zijn cao hoefde hij alleen „giften, geschenken en nevenwerkzaamheden” op te geven bij zijn werkgever. Voor de schade van ruim 2 miljard euro acht hij zich niet verantwoordelijk, omdat die voortvloeide uit de onderhandelingen tussen Vestia en banken ná zijn ontslag. Voor die schade wordt Marcel de V. ook niet strafrechtelijk vervolgd.

In de civiele rechtszaak eist Vestia terugbetaling van de steekpenningen, met aftrek van de miljoenenprovisie die Fortis, inmiddels ABN Amro, destijds aan tussenpersoon Arjan G. betaalde. De reden is dat ABN Amro al voor 55 miljoen euro met Vestia heeft geschikt.

Lees ook: Hoe zit de Vestia-affaire ook al weer in elkaar? Lees ook dit vragenstuk over de zaak: Waarom Vestia schikt met oud-topman Erik Staal

Nieuwe details

In totaal eist Vestia 17,7 miljoen euro van Marcel de V., dan wel de helft daarvan die hijzelf ontving. Vestia wil uiteindelijk schikken met Arjan G. omdat hij zichzelf heeft aangegeven en berooid zou zijn.

In de processtukken staan ook enkele nieuwe details over hoe banken de kasbeheerder van de woningcorporatie „buitensporig” fêteerden. Bekend was al dat hij werd uitgenodigd voor internationale tennistoernooien, voetbalwedstrijden, concerten en diners in exclusieve restaurants. Marcel de V., een wijnliefhebber, kreeg van een bankier ook eens een fles wijn van 1.000 euro en de Amerikaanse bank JP Morgan betaalde zijn abonnement op een wijnblad.

Maar volgens de oud-kasbeheerder overdrijft Vestia de traktaties die hij van banken kreeg. Een uitnodiging van de Rabobank voor een wijnproeverij op een boot in Cannes sloeg hij bijvoorbeeld af, zegt hij. Uit e-mailcorrespondentie blijkt dat dit geen moreel dilemma, maar een agendaprobleem was, volgens Vestia. Marcel de V. zou die dag al met Robeco op het IJsselmeer gaan zeilen.

Volgens de advocaat van Marcel de V. wordt zijn cliënt door Vestia en media weggezet als een „gewetenloze schurk”, zo staat in de processtukken. Dat Vestia bijna ten onderging, was geen vooropgezet plan van de oud-kasbeheerder. De advocaat wijt het aan gebrekkig toezicht, falende leidinggevenden, het derivatenbeleid van Vestia en de lage rente. De uitspraak in de civiele rechtszaak is gepland op 7 juni. Het strafproces wordt naar verwachting in de loop van dit jaar hervat.