Hoofdaanklager Venezuela uit kritiek op machtsgreep

De hoofdaanklager heeft het Hooggerechtshof vrijdag ervan beschuldigd de grondwet te hebben overtreden.

Foto AFP

De hoofdaanklager van Venezuela, Luisa Ortega, heeft vrijdag het Hooggerechtshof ervan beschuldigd de grondwet te hebben overtreden. Woensdag heeft het Hof het parlement zijn macht ontnomen.

Ortega zei tijdens een persconferentie: “Het is een breuk binnen de constitutionele orde. Het is mijn plicht om mijn zorgen te uiten over mijn land.”

De uitspraken van Ortega zijn opvallend. De hoofdaanklager wordt vaak beschouwd als een belangrijke bondgenoot van de socialistische partij van president Maduro. Volgens sommigen zijn de uitspraken van Ortega een teken dat het rommelt binnen de partij.

Lees ook: Vrees voor dictatuur in Venezuela na machtsgreep Hooggerechtshof

Kritiek

De machtsgreep van het Hooggerechtshof leidde onmiddellijk tot veel kritiek. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra’ad al-Hussein, uitte vrijdag ernstige zorgen over de situatie in het land en riep het Hooggerechtshof op de beslissing te heroverwegen. In een verklaring schreef hij:

“Gekozen leden van het parlement moeten in staat zijn hun bevoegdheden uit te oefenen die ze is gegeven door de Venezolaanse constitutie.”

Ook de ministers van Buitenlandse Zaken van Uruguay, Colombia, Brazilië, Chili, en Paraguay hebben in een gezamenlijke verklaring vrijdagavond de beslissing van het Hooggerechtshof veroordeelt.

Al eerder beschuldigde de voorzitter van het parlement en oppositiepoliticus Julio Borges de president ervan een dictatuur op te willen bouwen. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte kritiek in een verklaring: “Deze inbreuk op de democratische en grondwettelijke normen beschadigt Venezuela’s democratische instituties en ontneemt het volk het recht om zijn toekomst vorm te geven via gekozen vertegenwoordigers.”

Protesten

Vrijdag liepen tientallen studenten in Caracas in een protestmars naar het Hooggerechtshof. Ook blokkeerden demonstranten tijdelijk de snelweg rond de stad. Ze droegen de Venezolaanse vlag en protestborden met leuzen als: “geen dictatuur”. De demonstranten werden door de politie verdreven.

Machtsstrijd

De ontwikkelingen zijn een nieuwe stap in de machtsstrijd tussen president Maduro, die in 2013 werd gekozen als opvolger van de overleden socialistische president Hugo Chavez, en het parlement dat sinds 2015 wordt beheerst door de centrum-rechtse oppositie. Het parlement probeert uit onvrede van de slechte economische situatie het beleid van Maduro te blokkeren.

De rechters van het Hooggerechtshof zetten zich in voor Maduro omdat zij zijn benoemd door de partij van Maduro. Volgens de rechters was het noodzakelijk om het parlement de macht te ontnemen omdat het parlement weigerde akkoord te gaan met een maatregel van de president over het staatsbedrijf PDVSA. De parlementariërs zouden volgens het hooggerechtshof corrupt zijn.