65 jaar Molukkers in Nederland

Met een speciale live-uitzending besteedt de NOS aandacht aan het feit dat 65 jaar geleden het motorschip Kota Inten in Rotterdam aankwam, met aan boord negenhonderd Molukkers. Er kwamen in totaal zo’n 12.500 mensen met twaalf grote scheepstransporten vanuit Java naar Nederland. Het ging voornamelijk om gezinnen waarvan de mannen hadden gediend bij het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Ze zouden een half jaar in een ‘woonoord’ verblijven en daarna teruggaan. Dat liep anders, weinig van hen zouden vertrekken. Vanuit woonoord De Lunetten in Vught (een van de eerste opvangplekken voor de gearriveerde Molukkers) presenteert Herman van der Zandt een programma met verschillende gasten, onder wie Rocky Tuhuteru (lange tijd presentator bij het sportprogramma Langs de lijn) van de Raad van Cultuur en Fridus Steijlen, co-auteur van In Nederland gebleven, een boek over de Molukse geschiedenis in Nederland. Inmiddels zijn de Molukkers vier generaties hier. Het programma vertelt het verhaal van die generaties met een portret van één Molukse familie. Verder: reportages en muziek.

NPO 2, 20.55-22.00u.