Europa gaat keihard de Brexit-onderhandeling in

Brexit-strategie „We zijn er niet op uit de Britten te straffen”, zei EU-president Tusk bij de presentatie van de ‘spelregels’ over Brexit. Maar Brussel gaat het ze zeker niet gemakkelijk maken.

EU-president Donald Tusk.
EU-president Donald Tusk. Foto Domenic Aquilina/EPA

Op veel barmhartigheid hoeven de Britten niet te rekenen. Vrijdag presenteerde Europees ‘president’ Donald Tusk de spelregels voor de Brexit en die liegen er niet om.

Woensdag sprak de Britse premier Theresa May in haar ‘Brexit-brief’, waarin ze het Britse vertrek formeel aankondigde, de wens uit – tot viermaal maal toe – dat er al tijdens de scheiding óók wordt gepraat over de toekomstige relatie tussen haar land en de EU. Vrijdag boorde Tusk dat idee van ‘parallelle onderhandelingen’ definitief de grond in. Eerst moet bij de scheidingsprocedure „voldoende vooruitgang” zijn geboekt. Wie bepaalt wat ‘voldoende’ is? De 27 overige EU-leiders, en niemand anders.

„Vanaf nu zitten de Britten aan de andere kant van de onderhandelingstafel”, zei de Poolse oud-premier nadrukkelijk, alsof Londen dat nog onvoldoende beseft. „We zijn er niet op uit om te straffen, Brexit zelf is al straf genoeg. Maar de gesprekken zullen moeilijk, complex en confronterend zijn.” Een hoge EU-functionaris zei het vrijdag zo: „De wereld gaat écht veranderen. Niet omdat wij dat willen, maar vanwege een Brits besluit.”

De spelregels staan in een conceptnota, waarover tijdens een speciale Brexit-top op zaterdag 29 april een besluit valt – daarna kunnen de onderhandelingen echt beginnen. De deadline is 29 maart 2019. Dan moet de scheiding zijn afgerond. In het beste geval liggen er dan ook afspraken over de toekomstige relatie, maar het sluiten van handelsverdragen duurt doorgaans langer. En ook als dit wel lukt, duurt het zeker nóg twee jaar voordat alle 27 nationale parlementen zo’n handelsverdrag hebben geratificeerd.

Lees ook: Op 29 maart begint de Brexit, maar wanneer zijn de echte onderhandelingen?

Kortom: zelfs als de onderhandelingen gunstig verlopen, zijn de Britten nog lang niet van Europa af. En andersom: tot de scheiding zitten de Britten, behalve als het over Brexit gaat, altijd aan tafel in Brussel, met alle rechten en plichten. En als ze vervelend gaan doen? „We verwachten van de Britten dat ze oprechte samenwerking blijven tonen”, aldus de EU-functionaris.

Ruim veertig jaar juridische vervlechting maak je niet zomaar ongedaan.

Onzekerheid en ontwrichting

Op korte termijn ziet de EU drie hordes. Zo moet er allereerst duidelijkheid komen over de status van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en vice versa: mensen die hun leven hebben ingericht op basis van een wettelijke orde, die er straks voor hen niet meer is. Daarnaast is er Noord-Ierland, dat nu een open grens heeft met Ierland. Hoe los je dat op? In de nota wordt gerept van „flexibele en creatieve oplossingen”. In andere woorden: geen idee.

Tot slot moet duidelijk zijn dat Londen alle financiële verplichtingen die het nog als EU-lid is aangegaan, ook nakomt. Er worden bedragen genoemd van 60 miljard euro. Tusk verwierp vrijdag stellig de suggestie dat dit een ‘Brexit-boete’ is. Het is een kwestie van verantwoordelijk bestuur. „Van billijkheid en toezeggingen.”

Het document stelt ook dat Londen niet kan onderhandelen met afzonderlijke EU-lidstaten. Er is maar één aanspreekpunt: EU-onderhandelaar Michel Barnier. Tusk waarschuwde:

„Als de Britten een constructief akkoord willen bereiken, dan moeten ze met de EU als blok praten. Dat is geen propaganda. Het is de enige manier om iets te bereiken.”

Brexit mooier maken dan het is, kan niet. Het zal gepaard gaan met „onzekerheid” en „ontwrichting”, vooral voor de Britten zelf. Ruim veertig jaar juridische vervlechting maak je niet zomaar ongedaan.

Lees ook: Wat betekent de brief van May?