Engelse kunstprijs

Turner Prize straks ook voor kunstenaars boven de 50

De Turner Prize wordt opengesteld voor Britse kunstenaars ouder dan 50. Dat heeft Alex Farquharson, directeur van Tate Britain en juryvoorzitter van de prijs, bekendgemaakt. De Turner Prize is de belangrijkste Engelse kunstprijs en wordt sinds 1984 jaarlijks uitgereikt. In 1991 kwam er een leeftijdsgrens, om te voorkomen dat het een oeuvreprijs zou worden.

De Turner Prize werd onder andere gewonnen door Damien Hirst en Anish Kapoor. De prijs bestaat uit 40.000 Britse pond (bijna 47.000 euro), waarvan 25.000 pond bestemd is voor de winnaar en 15.000 pond voor de overige drie genomineerden. Farquharson zei dat de Turner Prize, genoemd naar de Engelse schilder William Turner, „inmiddels zo’n stevige reputatie heeft” dat de prijs nu ook kan uitdrukken dat „een kunstenaar in elk moment van zijn ontwikkeling een doorbraak in zijn werk kan meemaken”.

In The Guardian wordt in dat verband verwezen naar Phyllida Barlow (72), „die door velen wordt gezien als een van de meest opwindende Britse kunstenaars” van dit moment. Ze exposeerde in Tate Britain en Tate Modern en vertegenwoordigt Groot-Brittannië dit jaar op de Biënnale van Venetië. Tien jaar geleden nog maar, lukte het haar niet om werk te verkopen.