Opinie

Drank en vrouwen

Is het geen idee om Jeroen Dijsselbloem bondscoach te maken? Die is in Brussel toch al zijn koffers aan het pakken en zal die jongens wel weer op de rit krijgen.

Vorige week mocht ik even zeuren over ons zeikerige landje dat meer dan veertien jaar over een lullig metrolijntje van nog geen tien kilometer doet en dat te benauwd is om een groot gebaar te maken door het stadion van Ajax om te dopen in de Johan Cruijff Arena. De voetbalclub Barcelona reageerde onmiddellijk door een nieuw te bouwen stadion voor de jeugd naar Johan te vernoemen en het zonnige eilandje Madeira gaf een voorbeeld door hun vliegveld de naam van hun held Cristiano Ronaldo te geven. Madeira is trots op de daar geboren jongen, die zichzelf tot wereldster geschopt heeft.

De directeur van het vliegveld belde me om te zeggen dat hij wel iets te gehaast gereageerd had, waardoor het borstbeeld van de voetballer faliekant mislukt was. Het leek echt nergens op. Maar de vedette zelf was er blij mee en dat was het belangrijkste. En daarbij was de kans nu klein dat een of andere Nederlandse Okkie het kwam jatten om het voor een appel en een ei aan de Napolitaanse maffia te verpatsen.

Daarna legde hij mij uit dat het omdopen van zijn luchthaventje een pesterijtje was geweest. Hij wilde ons land treiteren. Net als de directeur van FC Barcelona. Met hem had hij contact gehad. En toen hadden ze besloten snel te handelen.

Waarom ze ons wilden pesten? Door die zeikerige Dijsselbloem natuurlijk. Die zuinige pennenlikker met zijn gereformeerde praatjes over de losbandigheid van de zuidelijke landen. Die krenterige boekhouder met zijn Nederlandse moraal. Misschien had Jeroen politiek gezien best een beetje gelijk, maar dat burgerlijke toontje door meteen over drank en vrouwen te beginnen. Dat stak de Spanjaarden en Portugezen het meest.

„Jeroen zal zelf wel zo’n monogaam windjack zijn die nooit een druppel te veel drinkt, Moestuintjes spaart en een brave spaarrekening bij zijn regiobank heeft, maar hou ons daar lekker buiten”, lachte de vliegvelddirecteur, die meteen even vroeg of het echt waar was van dat metrolijntje. Of was dat een fantasietje van deze komiek? En of dat Groningenverhaal echt waar was. Duizenden woningen in puin door het leegslurpen van de bodem waar miljarden aan verdiend is en daarna jaren zeiken, zeuren en traineren om de schade te vergoeden. Dat bedoelde die Dijsselbloem dus met zuinigheid.

Daarna begon hij over Patrick Kluivert en vroeg of er binnenkort naar hem nog iets vernoemd werd in ons land. Een casino of het circuit van Zandvoort leek hem een goed idee.

Ook kreeg ik een uiteenzetting over Nederlandse nukken. Hij had van een Portugese vriend die in Amsterdam woont gehoord dat ons land dagen achtereen verlamd was geweest. Eerst stond het een weekend lang stil door de afgesloten A1 en daarna was het drie dagen compleet verlamd door een kapot tunneltje. Zelfs de koning en de koningin hadden vastgezeten in Amsterdam en hadden het volgens die vriend uit balorigheid op een zuipen gezet met de president van Argentinië. Tegen hem hadden ze uiteindelijk gezegd dat die Videla en zijn vriendjes het grootste tuig van de pampa waren. Door deze dronkemanspraatjes kreeg onze koning wel gezeik met zijn schoonvader, maar dat kon hem even niks schelen.

Toen vroeg hij wanneer ons vliegveld naar Rinus Michels wordt vernoemd? En waarom is dat niet gebeurd toen die grote held nog leefde? Zo deden zij dat met Ronaldo! Gewoon iemand waarderen als hij er nog is. Niet dat benauwde. Die jongen zet Madeira op de kaart zoals Nadal dat met Mallorca heeft gedaan! Hij had trouwens wel genoten van onze voetbalwedstrijd tegen Bulgarije.

Over drank en vrouwen gesproken: de meeste jongens liepen er volgens hem bij of ze net een compleet bordeel genaaid hadden. En ze waren ook nog te zat om te denken. Elke pass ging verkeerd. Ze dachten waarschijnlijk dat de dug-out het doel was. De bal ging louter richting de zijlijn. Was het een idee om Jeroen Dijsselbloem bondscoach te maken? Die was in Brussel toch al zijn koffers aan het pakken en zou die jongens wel weer op de rit krijgen. In elk geval geen drank en zeker geen vrouwen. Of ik trouwens wist dat dezelfde Kluivert als assistent-bondscoach in Rio met een potje klaverjassen 20.000 euro had verloren van de spelers? En jullie lezen ons de les? Toen hing hij proestend op.