De beste video’s uit Zondag met Lubach 6

Lubach sloot zondag een succesrijk zesde seizoen af, met gemiddeld één miljoen kijkers. Hier de top-6 van beste filmpjes.

Arjen Lubach sloot zondagavond alweer de zesde reeks af. Mede dankzij de Kamerverkiezingen had zijn satirische late show een sterk seizoen, waarmee hij voor het eerst gemiddeld één miljoen kijkers had – erg veel voor NPO 3. Net als zijn grote voorbeeld, The Daily Show with Jon Stewart, gaat Lubach voorbij de satire en verzorgt met vrij serieuze items het nieuws voor jonge hoogopgeleiden. Anders dan andere programmamakers van de publieke omroep is Lubach vrij om zijn video’s via YouTube te verspreiden, wat hem veel extra (jonge) kijkers oplevert. Gelukkig draait hij twee seizoenen per seizoen, dus Zondag met Lubach is in september weer terug.

Dit is de top-6 van dit seizoen:

1. The Netherlands welcomes Trump in his own words

22 januari
627.000 tv-kijkers, 35 miljoen YouTube-views

Met de eerste aflevering kreeg Lubach internationale faam. Nederland prijst zichzelf aan bij de nieuwe Amerikaanse president, in zijn eigen idioom. Het filmpje ging de wereld over, buitenlandse satire-programma’s deden hem na, en Ponypark Slagharen zag een toestroom aan bezoekers. “You can grab them by the pony!”.

2. Kamergotchi

19 februari
924.000 tv-kijkers, 278.000 YouTube-views, 751.000 downloads

Introductie van een populaire game-app waarmee je een lijsttrekker kan verzorgen als een huisdier. De lijsttrekkers zelf reageerden verheugd. Jesse Klaver bleek het beste verzorgd. Ruim 1,7 miljoen keer kwam een lijsttrekker door verwaarlozing om het leven.

3. Geert Wilders concreet

19 februari
924.000 tv-kijkers, 1,4 miljoen YouTube-views

Niet heel origineel, maar wel goed uitgewerkt en effectief: Lubach laat zien dat Wilders zijn plannen nooit concreet maakt, vermoedelijk omdat ze niet reëel zijn. Hij lanceert de hashtag #hoedan, die ook door politici werd gebruikt.

4. Gronings gas

29 januari
1 miljoen tv-kijkers, 255.000 YouTube-views

De gasboringen in Groningen veroorzaken aardbevingen, maar de Groningers worden door de staat en gasbedrijf NAM met een kluitje in het riet gestuurd. Goed voorbeeld van een onderwerp agenderen door het serieus en met oprechte verontwaardiging uit te diepen.

5. Denk trapt er niet in

19 februari
924.000 tv-kijkers, 563.000 YouTube-views

DENK’s achterdochtige afkeer van de pers wordt belachelijk gemaakt. “Wat heeft hij in zijn hand? Een stokje met een roze zakdoekje eromheen. Maar in dat zakdoekje zit een microfoon verborgen.”

6. Turkey-Netherlands 3-0

19 maart
1 miljoen tv-kijkers, 1,3 miljoen YouTube-views

Voetbalcommentaar doorspekt met verdediging van de Nederlandse democratische waarden en aanvallen op de Turkse regering. “Het is de fout van Daley Blind, maar dat betekent niet dat hij nu de gevangenis in moet, want zo gaan we niet met elkaar om, maar het is wel 2-0″. Dit is de finale van een verhelderend item over ‘De lange arm van Turkije’.

Lees ook het portret Arjen Lubach ís wat hij maakt