Twee Belgische dorpen ontruimd na lek salpeterzuur

De giftige stof salpeterzuur hangt in een wolk boven de gemeenten Zevekote en Sint-Pieters-Kapelle. Bewoners krijgen het advies te vertrekken.

Foto Rob Engelaar / ANP

De Belgische autoriteiten hebben vrijdag twee dorpen in West-Vlaanderen geëvacueerd vanwege een lek van salpeterzuur. Het gaat om ongeveer achthonderd inwoners van de dorpen Zevekote, onderdeel van de gemeente Gistel, en Sint-Pieters-Kapelle, onderdeel van de gemeente Herne. De giftige stof hangt in een wolk boven de gemeenten. Het gemeentelijke rampenplan is afgekondigd.

Het giftige gas is volgens Belgische media waarschijnlijk vrijgekomen door een scheur in een tank van een mestverwerker in Zevekote. Aan het begin van de avond kregen alle 570 inwoners van het dorp het advies om te vertrekken. In een sporthal in het nabijgelegen Gistel konden de bewoners terecht en was medisch personeel aanwezig.

De giftige wolk verspreidde zich door de wind naar nabijgelegen dorpen. De driehonderd inwoners van Sint-Pieters-Kapelle kregen uiteindelijk ook het advies om te vertrekken. Op Facebook laat de politie weten dat hulpdiensten bezig te zijn om de tank leeg te pompen maar krijgen ze de situatie niet onder controle.

Update zaterdag 8.34 uur: Volgens de autoriteiten is de situatie inmiddels onder controle maar nog niet voorbij. De bewoners kunnen pas naar huis als alles veilig is verklaard.

Twitter avatar CrisisWVL Crisis WVL voedselagentschap FAVV en VMM doen morgen metingen voor waterkwaliteit en gewassen + melkvee #salpeterzuur #Zevekote #Gistel #Zande

De politie raadt alle bewoners van Gistel aan om ramen en deuren gesloten te houden. Er zijn geen meldingen van gewonden, al laat de politie op Facebook weten dat één agent zuurstof toegediend heeft gekregen omdat de agent ademhalingsproblemen had. Salpeterzuur kan brandwonden veroorzaken bij contact met de huid.