BelgiëRellen bij Turkse ambassade

Foto Olivier Matthys/AP

Spanningen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben in Brussel geleid tot rellen bij de Turkse ambassade. Volgens de burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, zijn daarbij vier gewonden gevallen, van wie twee door messteken. Alle slachtoffers zouden Koerden zijn. De Brusselse politie spreekt van „zware incidenten om politieke redenen”. Volgens de Koerdische gemeenschap in Brussel zijn aanhangers van Erdogan verantwoordelijk voor de steekpartij. De Koerden stonden op het punt hun stem uit te brengen voor het referendum over een grondwetswijziging die Erdogan meer macht zou geven. Aanleiding van de rellen zouden de posters van Erdogan zijn geweest die diens aanhangers hadden opgehangen in de buurt van het consulaat. De Koerden namen daar aanstoot aan.

De Belgische premier Charles Michel kondigde in een reactie „nultolerantie” aan voor „Turkse problemen die naar ons land worden geïmporteerd”.

In Nederland kunnen Turken vanaf woensdag stemmen bij de RAI in Amsterdam, het GIA-beurscomplex in Den Haag en een sportcentrum in Deventer. Bij de stembussen is het verboden om politieke symbolen en propaganda te tonen. (NRC)