Nieuwe schadebeoordelaar Groningen wil met schone lei beginnen

Voordat de NAM de schadeafhandeling overdraagt, krijgen alle Groningers die schaden hebben gemeld een ‘bouwvoucher’ van 1.500 euro.

Foto Vincent Jannink/ANP

De hele ochtend weigerde de NAM het bericht te bevestigen, maar na de persconferentie van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders ging het opeens heel snel. Per direct had de gaswinner geen rol meer bij de afhandeling van schades die zijn ontstaan door aardbevingen. Na jaren van onvrede over de procedure waarin de NAM – eigendom van Shell en ExxonMobil – zelf de schade beoordeelde, wordt het proces nu overzien door de NCG, het bestuursorgaan dat door het kabinet is aangesteld om de aardbevingsproblematiek op te lossen.

Voordat de NAM de schadeafhandeling overdraagt, krijgen alle Groningers die schaden hebben gemeld een ‘bouwvoucher’ van 1.500 euro. Ook voor bewoners buiten het officiële aardbevingsgebied hebben daar recht op. De NCG benadrukt dat de vergoeding géén erkenning is van schade, maar ervoor moet zorgen dat de NCG met „een schone lei” begint. De schade die na vrijdagmiddag 12 uur gemeld wordt, wordt afgehandeld op basis van een handboek dat de NCG gaat opstellen. Dat wordt op 1 juli in gebruik genomen.

Lees ook: Schadeclaims van Groningers rand bevingsgebied afgewezen

Dat de NAM wel aansprakelijk blijft, ligt slecht in de regio. Verschillende organisaties, zoals het Groninger Gasberaad en Vereniging Eigen Huis, pleitten ervoor de compensatie uit een fonds onder garantie van de staat te betalen. Op die manier zou de NAM volledig uit de procedure verdwijnen.

Voorzichtig positief

Uit Den Haag kwamen veel voorzichtig positieve reacties op het besluit. Stientje van Veldhoven (D66) sprak de hoop uit dat de Groningers “nu snel krijgen waar ze recht op hebben”. Henk Nijboer van de PvdA noemde het besluit „een eerste stap”. In Groningen waren de reacties gemengd. Susan Top van het Groninger Gasberaad sprak tegen RTV Noord van een „historische dag”, maar bracht ook in herinnering dat de NCG onder het ministerie van Economische Zaken valt. Daarmee blijft de nieuwe afhandeling nu nog altijd binnen het zogenoemde ‘gasgebouw’, de publiek-private samenwerking tussen de staat en onder andere Shell en ExxonMobil.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid uitte donderdag in een rapport nog scherpe kritiek op het gasgebouw. De organisatie is volgens de raad niet transparant en de belangen die er spelen dienen volgens de raad „ontvlecht” te worden.

Bij de persconferentie vrijdagmiddag ontkende NCG Alders echter dat hij niet onafhankelijk zou zijn.