Zuid-Koreaanse oud-president Park gearresteerd

Park Geun-hye wordt verdacht van omkoping, machtsmisbruik en het lekken van staatsgeheimen. Zij werd drie weken geleden afgezet.

Park Geun-hye
Park Geun-hye Foto Song Kyung-Seok / AP

De voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye, die eerder deze maand formeel werd afgezet, is vrijdagochtend lokale tijd gearresteerd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Park werd aangehouden op verdenking van corruptie.

Donderdag werd Park nog negen uur lang ondervraagd door de politie. Diezelfde dag werd een arrestatiebevel uitgevaardigd. Het corruptieschandaal waarin Park hoofdverdachte leidde tot weken van protesten in Zuid-Korea en resulteerde uiteindelijk in haar afzetting door het Constitutioneel Hof. Zij was sinds december al vervangen door een waarnemend president.

Park wordt formeel verdacht van omkoping, machtsmisbruik en het lekken van staatsgeheimen. Alleen al voor omkoping kan zij tien jaar tot levenslang krijgen. Park was het eerste staatshoofd sinds Zuid-Korea een democratie werd dat werd afgezet. Wel werden twee presidenten eerder gearresteerd.

Protest

De oud-president wordt onmiddellijk naar een detentiecentrum overgebracht. Daar mag zij maximaal twintig dagen worden vastgehouden. Daarna moet er een formele aanklacht zijn ingediend. Donderdag gingen nog honderden aanhangers van Park de straat op om tegen haar afzetting en dreigende arrestatie te protesteren. Park bekleedde het presidentschap sinds 2013.

Parks positie kwam eind vorig jaar onder druk nadat bleek dat haar vriendin Choi Soon-sil, dochter van een sekteleider, mogelijk invloed had op staatszaken. Ze redigeerde Parks toespraken en zou het staatshoofd hebben geprest topmannen uit het bedrijfsleven geld te laten overmaken naar politieke en charitatieve organisaties, waaronder die van Choi. Choi werd al eerder opgepakt.

Ook zouden steekpenningen zijn aangenomen. Met name de rol van techgigant Samsung in het schandaal is saillant. Al dertig mensen, topman Lee Jae Yong incluis, zitten vast op verdenking van fraude en omkoping. Hoewel Park haar excuses heeft aangeboden voor de onrust en het geschonden vertrouwen, ontkent zij schuldig te zijn aan de haar ten laste gelegde misdaden. In mei worden nieuwe presidentsverkiezingen gehouden in Zuid-Korea.

Lees ook: Zuid-Korea wil schoon schip maken

Dictatorsdochter

Park is de dochter van Park Chung-hee, de vermoorde dictator die het land leidde van 1963 tot zijn dood in 1979. Zijn reputatie is omstreden. Hoewel zijn regime wreed en gewelddadig was, veranderde Zuid-Korea onder zijn leiding van een derdewereldland in een bloeiende economie.

Het vertrek van Park komt op een moment dat de spanningen op het Koreaanse schiereiland en in de regio snel oplopen. Noord-Korea gaat in weerwil van VN-resoluties door met raket- en kernproeven. Zuid-Korea is net begonnen met de installatie van hypermodern Amerikaans raketafweersysteem THAAD, waartegen regionale grootmacht China bezwaar heeft. Beijing heeft uit protest Zuid-Koreaanse winkels gesloten.