Ziekenhuis Helmond vermindert aantal tarieven: 3 in plaats van 900

Ziekenhuistarieven Het Elkerliek ziekenhuis rekent nog maar drie verschillende tarieven voor poliklinisch bezoek van patiënten. “Het is makkelijker en aangenamer voor onze patiënten om dat vooraf te weten.”

Foto Rosemoon / Wikimedia

Het ziekenhuis in Helmond is het eerste ziekenhuis in Nederland dat zijn tarieven drastisch vereenvoudigt voor patiënten. In plaats van negenhonderd tarieven heeft het Elkerliek Ziekenhuis gekozen voor slechts drie tarieven voor bezoeken aan de polikliniek.

Patiënten zullen voor een consult bij de medisch specialist 100 euro kwijt zijn, voor een „licht” poliklinisch bezoek 185 euro en voor een uitgebreid polikliniekbezoek (met eventueel een kleine ingreep) 300 euro. „Het is makkelijker en aangenamer voor onze patiënten om dat vooraf te weten”, licht een woordvoerder toe.

Volgens het ziekenhuis gelden de nieuwe, versimpelde tarieven voor ruwweg de helft van alle declaraties: voor alle bezoeken zonder opname. Voor bijvoorbeeld operaties verandert vooralsnog niets. Het ziekenhuis heeft er wel voor gekozen om, vooruitlopend op de toekomstige wettelijke verplichting, de meeste tarieven voor 2017 openbaar te maken.

Tot voor kort waren de meeste ziekenhuistarieven in Nederland geheim. Zorgverzekeraars en ziekenhuizen wilden die prijzen niet openbaar maken vanwege concurrentie-overwegingen – terwijl patiënten wel een deel van die rekening verplicht zelf moeten betalen via hun eigen risico.

NRC toonde met hulp van lezers aan dat de verschillen in tarieven tussen ziekenhuizen soms extreem groot zijn en niet samenhangen met de kosten van een medische behandeling.

Onder groeiende maatschappelijke druk hebben inmiddels vrijwel alle verzekeraars de belangrijkste tarieven openbaar gemaakt die zij met ziekenhuizen voor 2016 afspraken.

Lees ook: Tarieven in de zorg: willekeur regeert

Demissionair minister Schippers (Zorg, VVD) kondigde vorig jaar aan dat de sector uiteindelijk verplicht zal worden alle tarieven vooraf openbaar te maken.

De drie tarieven van Elkerliek zijn afgesproken voor alle patiënten van de drie grootste verzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ en CZ. Ruim 90 procent van de patiënten van Elkerliek is hier verzekerd. Het ziekenhuis is nog in gesprek met andere verzekeraars over vereenvoudiging van de tarieven.