‘Zeker 300.000 migranten uit Afrika naar Europa’

Vorig jaar kwamen 180.000 bootvluchtelingen naar Europa. Volgens een Duitse minister verdubbelt dat aantal in 2017.

Foto Pierre Crom/ANP

De Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller (CSU) verwacht dat het aantal migranten dat via de Middellandse Zee Italië bereikt dit jaar ongeveer verdubbelt. Dat zegt hij in een interview met de Rheinische Post.

Vorig jaar kwamen zo’n 180.000 bootvluchtelingen via Italië naar Europa. In de eerste drie maanden van 2017 is het aantal migranten dat zich in Italië meldde verdubbeld vergeleken met vorig jaar. “Als we dat doorrekenen komen we uit op 300.000 tot 400.000 mensen.”

Volgens de Duitse minister moet Europa de vluchtelingenproblematiek anders aanpakken. Als dat niet gebeurt, dan moet Europa rekening houden met nog veel meer vluchtelingen, stelt de minister.

Om de Afrikaanse vluchtelingenstroom naar Europa een halt toe te roepen moet Europa de Afrikaanse landen economisch helpen door de handelsbetrekkingen te verbeteren, zegt Müller. “Laten we Tunesië, Marokko, Algerije en Egypte toegang geven tot de interne markt van de Europese Unie.” De minister denkt dat er dan minder reden is voor de Afrikanen om richting Europa te reizen.

Goed weer

Woensdag meldde de kustwacht van het eiland Lampedusa dat ruim 140 vluchtelingen verdronken zijn bij de oversteek naar Italië. De IOM, de Internationale Organisatie voor Migratie, bevestigde het nieuws.

De IOM telde dit jaar tot nu toe 649 mensen die tijdens de overtocht in de Middellandse Zee zijn verdronken. Maar het zouden er volgens IOM-voorzitter Flavio Di Giacomo veel meer kunnen zijn, omdat veel schipbreuken onopgemerkt blijven. Volgens het IOM wagen meer mensen de gevaarlijke oversteek door het relatief stabiele en goede weer.