Turkse Koerden neergestoken bij stembusgang referendum

In Brussel raakten de Koerden slaags met aanhangers van Erdogan. Stemlocaties in Nederland worden al goed in de gaten gehouden door de politie.

Foto Bulent Kilic / AFP

Vier Koerden zijn in Brussel bij de Turkse ambassade neergestoken. Aanhoudende spanningen tussen voor- en tegenstanders van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan liepen daar uit op rellen. Volgens het pro-Koerdische persbureau Firat zijn aanhangers van Erdogan verantwoordelijk voor de steekpartij. De Koerden stonden op het punt hun stem uit te brengen voor het referendum over een grondwetswijziging die Erdogan meer macht zou geven.

Het Belgische VRT schrijft dat er volgens de politie rond 16.00 uur “zware incidenten” plaatsvonden tussen voor- en tegenstanders van Erdogan. De drie slachtoffers zijn naar het ziekenhuis gebracht. Onrust bleef nog lange tijd nasluimeren in de straat bij de ambassade.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel De regering hanteert absolute nultolerantie voor ontsporingen rond het Turkse referendum. Ik veroordeel de rellen aan #ambassade in Brussel

Volgens VRT was er sprake van toenemende spanningen nadat voorstanders grote posters van Erdogan hadden opgehangen in de buurt van de ambassade. De Koerden namen daar aanstoot aan. Er is inmiddels een gerechtelijk onderzoek opgestart.

Firat deelde deze beelden van de Turkse ambassade net na het incident:

Referendum Nederland

Turkse Nederlanders kunnen vanaf 5 april stemmen bij de RAI in Amsterdam, het GIA-beurscomplex in Den Haag en een sportcentrum in Deventer. Bij de stembussen is het verboden om politieke symbolen en propaganda te tonen. Zowel de RAI als GIA kon NRC op het moment van schrijven niet te woord staan over veiligheidsmaatregelen bij de stembusgang.

Een woordvoerder van het Sport- en Belevingscentrum De Scheg in Deventer, waar ook gestemd kan worden, zegt dat er vooralsnog geen onrust wordt verwacht. “Wij hebben een beveiligingsbedrijf ingehuurd dat iedereen in de gaten houdt en controleert of zij een wapen bij zich hebben,” aldus de woordvoerder. De RAI en GIA maken daarvoor gebruik van metaaldetectors, maar in Deventer is daar voorlopig nog geen sprake van. “Maar dat kan altijd veranderen.” Ook is de nationale politie extra alert op ongeregeldheden.

Lees ook: Posters Erdogan weghalen was in strijd met het recht

Ook in Nederland waren er de afgelopen weken ongeregeldheden omtrent posters van Erdogan. Zo werden posters verwijderd bij een pand in Rotterdam nadat de eigenaar weigerde om deze zelf weg te halen. Vooralsnog raakte er niemand slaags over de kwestie.

In het huidige Turkse systeem is het presidentschap voornamelijk een ceremoniële functie. Erdogan wil daar met het referendum van 13 april verandering in brengen. Zo zou met de grondwetswijziging de rol van de premier worden afgeschaft en krijgt de president de macht om ministers te benoemen en te ontslaan. De veranderingen gaan in na nieuwe presidentsverkiezingen.