Oud-voorzitter Braziliaans parlement 15 jaar de cel in

Eduardo Cunha is veroordeeld voor zijn rol in de corruptiezaak rondom (semi-)staatsoliebedrijf Petrobras.

De oud-voorzitter van het Braziliaanse parlement Eduardo Cunha.
De oud-voorzitter van het Braziliaanse parlement Eduardo Cunha. Rodolfo Buhrer/ Reuters

De oud-voorzitter van het Braziliaanse parlement Eduardo Cunha is donderdag door de rechtbank in het land veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien jaar en vier maanden, meldt persbureau AFP. De verdediging heeft laten weten op het besluit in beroep te gaan, maar tot die zaak dient blijft Cunha vastzitten.

De oud-voorzitter werd in oktober in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia gearresteerd in verband met de grote corruptiezaak Operatie Lava Jato (Wasstraat), rondom (semi-)staatsoliebedrijf Petrobras. De rechtbank acht bewezen dat Cunha in deze zaak miljoenen dollars aan smeergeld heeft aangenomen. Het geld dat hij aannam in deze witwasaffaire zette hij deels op Zwitserse bankrekeningen.

Cunha werd opgepakt op aandringen van de invloedrijke rechter Sérgio Moro die al jaren bezig is om corrupte politici en zakenlieden in het kader van Operatie Wasstraat achter de tralies te krijgen.

Lees ook: Brein achter afzetting Rousseff had zijn gevangeniskleren al klaarliggen

Dilma Rousseff

Cunha werd als parlementsvoorzitter gezien als het brein achter de afzettingsprocedure rondom ex-president Dilma Rousseff, met wie zijn partij (PDMB) in eerste instantie samen een coalitie vormde. Maar volgens NRC-correspondent Nina Jurna ging Cunha volledig zijn eigen weg:

“Vrijwel alle regeringsvoorstellen werden onder invloed van Cunha, die het congres stevig in zijn greep had, getorpedeerd. Rousseff moest machteloos toezien hoe Cunha steeds meer de politieke agenda bepaalde en door dit sluwe politieke spel werd vergeleken met Frank Underwood, de machtsbeluste politicus uit de TV serie House of Cards.”