Meer meldingen van geweld op school

Het aantal meldingen van discriminatie wegens ras of geloof daalde met ruim 40 procent naar 28 meldingen.

Bord met logo van de Inspectie van het Onderwijs.
Bord met logo van de Inspectie van het Onderwijs. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Er werd in het schooljaar 2015/2016 meer fysiek geweld gemeld aan vertrouwensinspecteurs van de Inspectie van het Onderwijs. Het aantal meldingen steeg van 426 naar 569. Dat is een stijging van ruim 30 procent vergeleken met vorig jaar. Het totale aantal klachten nam af, van 2000 tot 1962. Dat meldt de Onderwijsinspectie in een donderdag gepubliceerd rapport.

Een op de drie meldingen van fysiek geweld betrof mishandeling, bijvoorbeeld vechtpartijen op het schoolplein “met soms ernstige gevolgen”. Wat voor gevolgen dat waren, wordt niet vrijgegeven.

Het aantal meldingen van discriminatie wegens ras of geloof is met ruim 40 procent afgenomen naar 28 meldingen. Een opmerkelijke daling, aldus de inspectie, zonder daar verder over uit te wijden. In de vorige rapportage nam het aantal meldingen van discriminatie juist toe, van 19 naar 52 gevallen.

Radicalisering

De inspectie heeft vijf meldingen over radicalisering ontvangen. Radicalisering werd het schooljaar ervoor tien keer geregistreerd, ten opzichte van twee gevallen in 2013/2014. In 2015 ontvingen inspecteurs voor het eerst meldingen van leerlingen die zich mogelijk bij jihadistische bewegingen in Syrië wilden aansluiten.

De gemelde gevallen van seksueel misbruik daalden ook licht in aantal. In bijna de helft van de 102 gevallen over het vorige schooljaar, werd een leerkracht, een conciërge of iemand anders die op de school aan het werk was als boosdoener aangewezen.

Psychisch geweld, zoals pesterijen, daalde licht van 1098 naar 979. In meer dan de helft van de gevallen ging het om pesten.