Import tweedehandsauto’s stijgt in 2016 met bijna 36.000

Bijna de helft van de 211.474 geïmporteerde occasions is afkomstig uit Duitsland.

Bijna de helft van de tweedehandsauto's komt uit Duitsland.
Bijna de helft van de tweedehandsauto's komt uit Duitsland. Foto Jeroen Jumelet/ ANP

Het aantal tweedehandsauto’s dat uit het buitenland wordt gehaald blijft stijgen. Vorig jaar registreerde de Nederlandse toezichthouder RDW 211.474 occasions, een stijging van 17 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Bijna de helft van de tweedehandsauto’s komt uit Duitsland (104.595). Op nummer twee staat België (33.387) en op drie Frankrijk (8.067), laat een woordenvoerder van de RDW weten. Het populairste automerk onder de import van occasions is Volkswagen (28.721), gevolgd door Mercedes-Benz (12.082) en Toyota (11.462).

Dat er ieder jaar meer occasions uit het buitenland gehaald worden, komt volgens de Nederlandse toezichthouder door de aantrekkende economie een tekort aan gebruikte auto’s op de Nederlandse markt.

Goed onderhouden

Of de voertuigen in het buitenland ook goedkoper zijn, kan de woordvoerder van de RDW niet exact zeggen, maar volgens hem is het wel zo dat auto’s uit bijvoorbeeld Duitsland completer zijn uitgerust en over het algemeen goed onderhouden zijn.

Lees ook: Zo koop je met een gerust hart een tweedehands auto

Uit Occasion Jaaroverzicht van VWE, een bedrijf dat ook voertuigregistraties beheert bleek eerder dat er in 2016 in totaal 1,8 miljoen occasions in Nederland zijn verkocht. Dat is een stijging van 3,5 procent. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde in 2016 juist tot 382.825.