Hou eens op over racisme, vindt Morgan Freeman

Zolang er relevante scenario’s op zijn bureau terechtkomen, blijft Morgan Freeman acteren. Zijn nieuwste film is ‘Going in Style’, over drie gepensioneerden die een bank beroven.

Alan Arkin, Morgan Freeman en Michael Caine in Going in Style.
Alan Arkin, Morgan Freeman en Michael Caine in Going in Style.

Nu hij 79 jaar is, begint Morgan Freeman in elk gesprek over gas terugnemen, rustig aan doen, genieten van wat hij heeft. Mooie woorden, loze woorden, dat geeft hij toe.

Met de bijzonder geestige en ook ontroerende seniorenkomedie Going in Style (6 april in de bioscoop) staat Freeman voor de zesde keer naast de Brit Michael Caine, zijn “broer van een andere moeder”. Sinds de jaren zestig was hij in tientallen films te zien, zoals Driving Miss Daisy en Million Dollar Baby, waar hij een Oscar voor ontving. Intussen staan er nog drie speelfilms op stapel, terwijl hij ook een gastrol vervult in de tv-serie Madam Secretary. Als producent maakt hij aan de lopende band documentaireseries, zoals Through the Wormhole.

Kalm aan

Maar tijdens een recente ontmoeting met de Hollywood Foreign Press Association mompelt Freeman ook weer dat hij het eigenlijk kalm aan moet gaan doen. “Al het moedige waar ik van droomde, is gedaan. Nu is het tijd om rustig te blijven zitten en mijn mond te houden.”

Het enige probleem: “Ik ben niet geschikt voor iets anders dan acteren. Mijn eerste keer op het toneel was ik acht. Er viel niets te leren, alleen de tekst. Sindsdien heb ik altijd een soort macht, een vorm van controle ervaren op het podium.”

In het Brooklyn van nu zie je deze licht-morsige types zelden meer, maar in buddy-comedy Going in Style verliezen drie fabrieksarbeiders - en boezemvrienden - hun baan en pensioen. De bank die hun geld beheert, is de pensioendollars ‘kwijtgeraakt’ tijdens een helaas niet fictieve oplichtingsactie. Als revanche, en om de oude dag door te komen, besluiten ze een bank te beroven. Hilarische avonturen volgen.

Zolang dit soort relevante scenario’s op zijn bureau terechtkomen, blijft hij acteren, zegt Freeman. Hij herkende de paniek van zijn personage, Willie, toen duidelijk werd dat diens spaargeld weg was. Financiële zekerheid is een halszaak voor de acteur. “Ik ben arm geweest, ik bedoel stráátarm. Nu heb ik meer dan genoeg geld. Dus ik heb alle twee geprobeerd en ik beloof je dat geld beter is dan geen geld.”

Geen racisme, alleen dollartekens

Freeman staat er om bekend dat hij in persgesprekken opmerkelijke, incorrecte dingen roept. Tegen CNN toen hem werd gevraagd of huidskleur een rol speelt in de inkomensongelijkheid. “Het is een excuus. Richt je op je doel en werk eraan. Dat is mijn religie.” En racisme? “Als je het er steeds over hebt, bestaat het. We maken het een groter issue dan het is.”

Tijdens het gesprek over Going in Style voegde hij daaraan toe, tegen het huidige diversiteitsmantra van Hollywood in: “Ik denk niet dat discriminatie een probleem is in Hollywood. Sinds de jaren zeventig al niet meer. Ze zien geen kleur, alleen maar dollartekens.”

Naast Freeman en Caine zit ook Alan Arkin in het bejaarde superteam in Going in Style. Freeman: “Grote fan van hem, al jaren. Zijn werk, zijn houding. En hij heeft een heerlijke vrouw.”

In 2013 viel hij tijdens een Brits tv-interview in slaap, toen hij - ook met Michael Caine - de promotie deed voor Now You See Me. Dit keer blijft hij wakker. Is er nog iets spannends dat hij nog wil doen, zoals zijn personage een bank beroofd? Freeman schudt zijn hoofd. “Ik overleefde als kind de South Side van Chicago, een hellhole. Ik heb door de jaren heen hard gewerkt. Ik heb wel wat rust verdiend.”