Geen extra agenten vervolgd in zaak Mitch Henriquez

De nabestaanden van Henriquez wilden afdwingen dat alle vijf de agenten die betrokken waren bij zijn aanhouding worden vervolgd.

Een betoger bij een politiebureau in Den Haag vlak na de dood van Henriquez.
Een betoger bij een politiebureau in Den Haag vlak na de dood van Henriquez. Foto Arie Kievit/ANP

Er gaan geen extra agenten vervolgd worden voor de dood van Mitch Henriquez. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag besloten.

Eerder werd besloten dat twee agenten die betrokken waren bij de aanhouding van Henriquez tijdens een popfestival in Den Haag, worden vervolgd. Henriquez overleed een dag later in het ziekenhuis. De nabestaanden van Mitch Henriquez wilden echter ook dat de andere drie agenten die bij de aanhouding betrokken waren zich zouden moeten verantwoorden voor de rechter. Zij spanden daarvoor een Artikel 12-procedure aan. Via deze procedure kunnen burgers bezwaar maken tegen de beslissing van het OM om niet te vervolgen.

Lees ook: OM vervolgt twee agenten voor dood Henriquez

Nekklem

Dinsdag werd bekend dat Mitch Henriquez mogelijk niet is overleden door de nekklem die agenten tijdens zijn arrestatie hebben toegepast. Hij zou volgens een nieuw forensisch rapport een hartstilstand hebben gehad. De behandeling van de zaak van twee agenten die wel worden vervolgd is vanwege het rapport tijdelijk opgeschort. Er moet eerst aanvullend onderzoek worden gedaan. De nabestaanden van Henriquez wijzen het rapport af.

De 42-jarige Arubaan Henriquez overleed na zijn arrestatie op 27 juni 2015 op muziekfestival Night at the Park in het Zuiderpark. Met 1 promille alcohol in zijn bloed – zo’n vijf glazen – riep hij naar agenten “ik heb een wapen bij me”. Vijf agenten besloten daarop tot aanhouding.

Bekijk ook onze InBeeld: demonstraties in Den Haag na de de dood van Henriquez