Deze Franse kunstenaar gaat een dozijn eieren uitbroeden

Eerder bracht Abraham Poincheval een paar weken door in een opgezette beer en in een sarcofaag. Nu gaat hij drie weken lang eieren uitbroeden in een museum in Parijs.

De Franse kunstenaar Abraham Poincheval (rechts) terwijl hij aan het broeden is.
De Franse kunstenaar Abraham Poincheval (rechts) terwijl hij aan het broeden is. Foto Stephane de Sakutin/AFP

Twaalf kippeneieren gaat hij uitbroeden, de Franse performance-kunstenaar Abraham Poincheval. Sinds woensdag zit hij in het Parijse museum Palais de Tokyo op die eieren in een ‘vivarium’ van plexiglas, om zo zijn eigen lichaamswarmte maximaal te benutten.

Poincheval (44), geboren en getogen op een Normandische boerderij, zei tegen het Franse persbureau AFP dat hij verwacht tussen de 21 en 26 dagen nodig te hebben. Al die tijd zal hij per dag niet langer dan 30 minuten van zijn plaats komen. De performance heet ‘Oeuf’, het Franse woord voor ei.

In zijn vivarium zit Poincheval op een speciaal gemaakte ‘broedstoel’, met de eieren in een container pal onder het zitvlak, waarin een gat is gemaakt. Hij is gewikkeld in een door de Koreaanse kunstenaar Seglui Lee ontworpen deken en zal dingen eten waar je het warm van krijgt, zoals gember.

Met zijn performances wil Abraham Poincheval laten zien dat je de dingen beter begrijpt wanneer je ze binnendringt, dan wanneer je er alleen maar van buitenaf naar kijkt. Eerder bracht hij twee weken door in een opgezette beer. En nog maar drie weken geleden stapte hij na acht dagen uit een stenen sarcofaag die naar zijn lichaam was gevormd.

Filmpje over hoe Poincheval zichzelf opsloot in een sarcofaag.

Met het uitbroeden van de eieren ligt het net iets anders. Poincheval: „Eerst was ik binnenin dingen die mij omsloten. Nu ben ik degene die iets omsluit.” Hij zei nog het meest op te zien tegen het contact met het publiek, dat hem drie weken lang kan zien zitten broeden: „Gewoonlijk ben ik alleen met het object.”

Poincheval in een beer.

AFP

Voor het uitbroeden van eieren heeft Poincheval zich laten inspireren door de 19de eeuwse Franse schrijver Guy de Maupassant, zegt hij. In diens verhaal Toine moet de hoofdfiguur na een hartaanval het bed houden. Zijn vrouw dwingt hem dan om eieren uit te broeden.

Poinchevals vader, Christian Poincheval, vertelde AFP dat zijn zoon vroeger „een kleine kip hield, zoals andere kinderen een poes hebben”. Wanneer de eieren zijn uitgekomen, zullen de kuikens volgens hem „een gelukkig leven gaan leiden” op de ouderlijke boerderij.