Brussel verbiedt fusie Britse en Duitse beurzen

Mededinging De vorig jaar aangekondigde fusie van de LSE en Deutsche Börse gaat niet door. Brussel heeft de laatste doodsteek gegeven.

Aandelen LSE en Deutsche Börse in de lift
Aandelen LSE en Deutsche Börse in de lift

De voorgenomen fusie tussen de London Stock Exchange (LSE) en de Deutsche Börse is definitief van de baan. Brussel geeft geen toestemming voor het samengaan van de Britse en de Duitse beurzen, omdat hierdoor een monopolie zou ontstaan in de handel op de Europese obligatiemarkt.

Het probleem zat hem, volgens eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) in het feit dat de belangrijkste clearing houses hiermee in één hand zouden komen. Deze clearing houses staan tijdens een transactie garant, bijvoorbeeld als een koper failliet gaat.

Vorige maand was al twijfel ontstaan of de fusie door zou kunnen gaan. Toen maakte LSE namelijk bekend dat het niet van plan was om afstand te doen van zijn aandeel in de elektronische obligatiemarkt MTS, om aan de eisen van Brussel tegemoet te komen. De twee beurzen boden wel aan om andere maatregelen te nemen, maar daarvan stond volgens Vestager niet vast dat ze „voldoende effectief waren”. Een van die maatregelen zou de verkoop zijn door LSE van beursintermediair Clearnet aan Euronext in Amsterdam.

Maar dat vond Vestager niet voldoende. „Mijn zorgen zijn simpel: LSE en Deutsche Börse bieden dezelfde diensten aan op een toch al geconcentreerde markt.”

Het was de derde poging om de twee beurzen samen te voegen. In 2000 en 2005 probeerden LSE en Deutsche Börse ook al te fuseren. Toen het voornemen in maart 2016 werd aangekondigd waren ze met elkaar 27 miljard euro waard.

Volgens Duitse media was de animo voor de fusie al aanzienlijk verminderd nadat het Verenigde Koninkrijk vorig zomer voor de Brexit had gekozen. De oorspronkelijke afspraak dat de beurscombinatie juridisch in Londen zou worden gevestigd, stuitte in Frankfurt op steeds meer kritiek. Met een Verenigd Koninkrijk buiten de EU zou dat minder voor de hand liggen.

Ook het feit dat tegen topman Carsten Kengeter van Deutsche Börse een onderzoek loopt wegens voorkennis, heeft de fusie niet geholpen. Kengeter zou twee maanden voor de beurzen hun intentie bekendmaakten om samen te gaan, een grote hoeveelheid aandelen Deutsche Börse hebben gekocht. Er zouden toen al fusieonderhandelingen worden gevoerd.

De topman van Deutsche Börse ontkent misbruik te hebben gemaakt van voorkennis en kreeg de steun van de commissarissen.