Bedreigde treinreis biedt unieke blik op Amerika

Amtrak Als het aan president Donald Trump ligt, rijdt de trein tussen Chicago en San Francisco binnenkort voor het laatst. Fotograaf Joe Raedle stapte vorige week op de California Zephyr om de treinreis, omschreven als „een van de mooiste van Noord-Amerika”, vast te leggen nu dat nog kan.

De Amtrak-trein California Zephyr rijdt door de Rocky Mountains in Colorado.
De Amtrak-trein California Zephyr rijdt door de Rocky Mountains in Colorado. Joe Raedle / Getty Images / AFP

Liefhebbers van treinreizen in de Verenigde Staten hebben alarm geslagen over het lot van de California Zephyr, een populaire passagierstrein van het Amerikaanse spoorbedrijf Amtrak die elke dag vertrekt voor een tocht van bijna vierduizend kilometer door het grootse Amerikaanse westen.

De treinreis van 52 uur, de op één na langste treinreis van de VS, dreigt te verdwijnen als gevolg van bezuinigingen op het Amerikaanse departement van Vervoer. Daarbij worden subsidies voor treinreizen over lange afstanden geschrapt.

De reis van de Zephyr, die door zeven staten voert, geldt als een unieke manier om het Amerikaanse westen te doorkruisen. De tocht voert van het stedelijke midden-westen over de grote vlakten van Iowa en Nebraska, via de gebergten van Colorado en Utah en de woestijn van Nevada naar de kust van Californië. Onderweg zien reizigers niet alleen de indrukwekkende Amerikaanse natuur en grote open ruimtes, maar ook de steden en dorpen langs het spoor.

Fotograaf Joe Raedle stapte vorige week op de California Zephyr om de treinreis, omschreven als „een van de mooiste van Noord-Amerika”, vast te leggen nu dat nog kan.

Illinois

Temidden van de hoogbouw van Chicago is Union Station het startpunt van de tocht. Chicago, het grote spoorknooppunt van de VS, biedt verbindingen met andere delen van het land. Passagiers, zowel toeristen als reizigers met een beperkt budget voor lange-afstandsreizen, melden zich bepakt en bezakt voor de reis naar het westen over het historische spoor.

Union Station, Chicago, IL.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Chicago, IL.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Galesburg, IL.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Galesburg, IL.
Joe Raedle / Getty Images / AFP

Iowa

Het eerste deel van de reis voert over de glooiende akkers van het midden-westen. Graansilo’s en dorpen die hard zijn getroffen door de economische achteruitgang op het Amerikaanse platteland bepalen het beeld in Iowa.

Mount Pleasant, IA.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Mount Pleasant, IA.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Mount Pleasant, IA.
Joe Raedle / Getty Images / AFP

Nebraska

In het midden van Amerika maakt de Zephyr een nachtelijke stop in Omaha, Nebraska. „Als ze hem afschaffen, zou dat het einde van een tijdperk zijn”, zegt James Buhle, een werknemer de treindienst.

Oamaha, NE.Joe Raedle / Getty Images / AFP

Colorado

In Colorado klimt de Zephyr door de Rocky Mountains. Een deel van de trein beschikt over ramen die doorlopen langs het plafond, voor panorama’s van het berglandschap. Reizigers eten hun ontbijt in de restauratiewagen.

Denver, CO.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Glenwood Springs, CO.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Glenwood Springs, CO.
Joe Raedle / Getty Images / AFP

Utah

In de westelijke bergstaat Utah rijdt de Zephyr door verlaten dorpen richting Salt Lake City. Niet alleen is er mooi uitzicht op de indrukwekkende bergformaties, maar ook op de armoede van economisch achtergebleven plaatsen.

Helper, UT.Joe Raedle / Getty Images / AFP
Helper, UT.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Green River, UT.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Helper, UT.
Joe Raedle / Getty Images / AFP

Nevada

In Nevada, een groeiende staat in het Amerikaanse zuidwesten, volgt de Zephyr een traject door de woestijn. Het spoor is in de tweede helft van de negentiende eeuw aangelegd als deel van de ontsluiting van het westen. De huidige dienstregeling van de Zephyr begon 34 jaar geleden.

Reno, NV.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Reno, NV.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Reno, NV.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Reno, NV
Joe Raedle/Getty Images/AFP

Californië

De reis voert de Donner Pass, een bergpas in de noordelijke Sierra Nevada, naar het eindpunt in Emeryville, Californië, aan San Francisco Bay tegenover het centrum van San Francisco. „Ik hoop dat ze de trein niet afschaffen”, zei reiziger Joshua Beal. „Het geeft mensen een kans om kleine gemeenschappen te zien. Je krijgt een beter beeld van Amerika, hoe andere mensen leven.”

San Pablo Bay, Martinez, CA.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Crockett, CA.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Auburn, CA.
Joe Raedle / Getty Images / AFP
Eindstation in Emeryville, CA.Joe Raedle / Getty Images / AFP