Aantal Syrische vluchtelingen loopt op tot 5 miljoen

De overgrote meerderheid van de vluchtelingen zocht onderdak in Turkije en Libanon, gevolgd door Jordanië, Irak en Egypte.

Syriërs spelen met een bal in een vluchtelingenkamp in Jordanië.
Syriërs spelen met een bal in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Foto Thomas Coex / AFP

Het aantal Syriërs dat gevlucht is naar het buitenland is opgelopen tot meer dan vijf miljoen. Dat meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR op donderdag op basis van eigen data. De vluchtelingenstromen namen af in 2016, maar stegen dit jaar weer vanwege de militaire overwinningen van de Syrische president Bashar al-Assad in onder andere de grote stad Aleppo.

Het nieuws over de stijging komt precies een jaar nadat de Verenigde Naties verschillende landen hadden gevraagd om op zijn minst tien procent van de vluchtelingen op te nemen. Tot nu toe is de helft van dat aantal - 250.000 - daadwerkelijk naar een ander land overgeplaatst. UNHCR vindt dat de internationale gemeenschap harder moet werken om vluchtelingen te helpen.

In de regio

Het aandeel Syriers dat naar landen buiten de regio vlucht is bijzonder klein. Bijna 3 miljoen vluchtelingen zocht onderdak in nabijgelegen Turkije. Daarop volgt Libanon, dat meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen telt. Op de derde plaats komt Jordanië, waar ruim 650.000 mensen uit Syrië zijn opgevangen. Irak (235.000) en Egypte (120.000) nemen een iets kleiner deel voor hun rekening.

De Verenigde Naties waarschuwden in een rapport over 2017-2018 dat veel vluchtelingen in deze landen onder de armoedegrens leven, onder wie 93 procent van de Syrische vluchtelingen in Jordanië die niet in een kamp leeft.

Lees ook: Leven onder Bashar al-Assad

De vluchtelingenstroom kwam in maart 2011 op gang aan het begin van de burgeroorlog in Syrië. Toen vluchtten vijfduizend Syriërs naar Libanon. Twee maanden later werden de eerste vluchtelingenkampen opgetuigd in Turkije. Het aantal vluchtelingen liep op tot vier miljoen in 2015, van wie bijna een half miljoen naar Europa trok. Het afgelopen jaar bleef het totale aantal Syrische vluchtelingen lange tijd stabiel op 4,8 miljoen.

Geschat wordt dat er binnen de landsgrenzen van Syrië nog eens zes miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen.