Helpt de Galaxy S8 Samsung er weer bovenop?

Smartphone Na ‘batterygate’ wil Samsung bewijzen dat het Apple de baas is in dure telefoons. Een opgave: de terugroepactie heeft de marktpositie wel aangetast.

De Galaxy S8 en S8+ zijn de eerste toestellen met Samsungs eigen digitale assistent, Bixby.
De Galaxy S8 en S8+ zijn de eerste toestellen met Samsungs eigen digitale assistent, Bixby. Samsung

Kan Samsung, ondanks de problemen met ontploffende accu’s, zijn rentree maken als bestverkopende smartphonefabrikant?

Dat hangt af van het nieuwe topmodel dat de Zuid-Koreaanse elektronicagigant woensdagmiddag presenteert. Deze Galaxy S8 ligt vanaf 28 april in de winkel, de introductie is twee maanden vertraagd omdat Samsung eerst zeker wilde weten dat alle accu’s in orde zijn.

De fabrikant voerde strengere productiecontroles in, omdat afgelopen zomer tientallen exemplaren van de Galaxy Note 7 spontaan ontploften. Samsung zag zich genoodzaakt om wereldwijd drie miljoen telefoons terug te roepen die 849 euro per stuk kostten. Uiteindelijk werd de hele productie stopgezet.

De financiële schade viel mee – de omzet van de mobiele tak viel 3 procent lager uit, maar Samsungs andere divisies presteerden in 2016 boven verwachting. De terugroepactie sloeg echter wel een deuk in de marktpositie. Er werden in het laatste kwartaal van 2016 meer Apple iPhones dan Galaxy’s verkocht.

Er rust daarom een zware druk op de frêle schouders van de Galaxy S8 (8 millimeter dik). Dit toestel gaat vanaf het najaar concurreren met de iPhone 8 en een reeks capabele Android-telefoons.

De lancering van de S8, live vanuit New York:

Biometrische identificatie

De Galaxy S8 is ongeveer even duur als die onfortuinlijke Note 7. Je betaalt 799 euro voor de ‘goedkoopste’ versie met een indrukwekkend 5,8 inch-scherm en 899 euro voor S8+, met een nog groter 6,2 inch-scherm. Samsung slaagde erin om het amoled-scherm in een miniem randje metaal te verpakken, zodat je alleen nog een vuist vol pixels vasthoudt. Beide toestellen kun je aansluiten op een nog grotere monitor en veranderen in een volwaardige Android-computer, via een optioneel dockingstation.

Samsung gebruikt een reeks biometrische beveiligingtrucs om de gebruiker te identificeren, zoals een vingerafdrukscanner, irisscanner en gezichtsherkenning. Daarnaast ontwierpen de Zuid-Koreanen een eigen digitale assistent – Bixby – ontwikkeld door hetzelfde bedrijf dat ooit Apples Siri bedacht. Bixby is een concurrent voor de Google Assistent. Bixby spreekt en verstaat nog geen Nederlands, maar kan wel afbeeldingen en objecten herkennen. Andere diensten die Samsung bundelt met de telefoon zijn Samsung Pass (wachtwoorden bewaren) en Samsung Pay (draadloos betalen, werkt nog niet in Nederland).

Waarom worden de nieuwe toestellen almaar duurder? De vraag naar smartphones stijgt niet meer. Alleen in het luxe segment zijn de marges nog goed, vandaar dat alle fabrikanten zich willen meten met de iPhone, het meest winstgevende toestel.

Een greep uit de Android-concurrentie: LG’s G6, een toestel met een extra lang scherm. Huawei’s P10 kan (net als de S8) navigeren met het Europese navigatiesysteem Galileo, de Sony Xperia XZ Premium kan filmpjes in extreme slowmotion schieten. Alles kan, als het maar luxe is.

Specificaties Galaxy S8: Android 7.0, 152 gram, 64 bit Exynos chip (10 nanometer) 4 GB werkgeheugen, 64 GB opslag, uitbreidbaar met geheugenkaart, scherm: 5.8 inch 2960 x 1440 pixels, draadloos opladen. Camera: 8 MP voorzijde, 12 MP dual camera aan achterzijde. (799 euro)
De Galaxy S8+ heeft een groter scherm (6,2 inch), een krachtiger batterij en weegt 173 gram. (899 euro)