Turkse premier: operatie ‘Eufraat-schild’ is ten einde

Turkije begon vorig jaar augustus aan de operatie met als doel het verjagen van IS uit het grensgebied met Syrië.

De Turkse premier Binali Yildirim.
De Turkse premier Binali Yildirim. Foto Yiannis Kourtoglou/Reuters

De Turkse militaire operatie in het noorden van Syrië, de zogenoemde operatie ‘Eufraat-schild’, is ten einde. Dat heeft de Turkse premier Binali Yildirim woensdag gezegd, meldt Reuters. De operatie werd vorig jaar augustus gestart.

Volgens Yildirim is de militaire operatie, met als doel het veroveren van Syrische grenssteden op terreurgroep Islamitische Staat (IS), succesvol verlopen en zullen toekomstige operaties onder een andere naam plaatsvinden. Turkije steunde met onder meer bombardementen Syrische rebellen in hun strijd tegen IS, maar had daarbij ook het terugdringen van Koerdische strijders op het oog. De Verenigde Staten steunden de Turkse operatie, schreef NRC-correspondent Toon Beemsterboer eerder:

“Opmerkelijk genoeg leidt die tot gevechten tussen twee Amerikaanse bondgenoten: enerzijds NAVO-partner Turkije en anderzijds de Syrisch-Koerdische militie YPG, de effectiefste tegenstander van IS in Syrië.”

Lees ook: Welk spel speelt Turkije in Syrië?

Operatie ‘Eufraat-schild’ betekende voor Turkije een belangrijk keerpunt in de strijd tegen IS. Voor het eerst trokken Turkse tanks over Syrisch grondgebied. De operatie werd ingeleid met de inname van het Syrische grensstadje Jarablus, dat gedurende drie jaar werd bezet door IS.

Met de militaire operatie poogde Turkije het gevaar dat de terreurgroep vormt voor binnenlandse aanslagen te verkleinen. In 2016 vielen in Turkije honderden slachtoffers door terreuraanslagen in onder meer Istanbul, Ankara en Gaziantep. IS eiste in veel gevallen de verantwoordelijkheid op voor de aanslagen.