De Thuiskok: Zoete aardappel

Dat het nieuwe kookboek van Anthony Bourdain is gericht op de Amerikaanse markt blijkt wel uit het feit dat er een speciaal hoofdstuk inzit voor Thanksgiving. Als er één moment in het jaar is waarop Amerikanen uitpakken in de keuken is het wel op die dag, als er voor de hele familie reusachtige kalkoenen, diverse soorten aardappelpuree en allerlei heerlijke herfstgroenten op tafel komen.

Verwarm de oven voor op 190 graden . Breng de zoete aardappels in een middelgrote pan water aan de kook, draai het vuur wat lager en laat ze 15 tot 20 minuten pruttelen, of tot ze gaar zijn maar nog wel stevig aanvoelen als je er met een vork in prikt. Giet af, laat even staan tot ze voldoende zijn afgekoeld, trek er de velletjes af en snijd het vruchtvlees in blokjes van 21/2 centimeter.

Vet een braadslede in met 1 eetlepel boter en strooi er de blokjes in een enkele laag in. Smelt de resterende 5 eetlepels boter en de suiker in een kleine koekenpan en klop er cider, zout en bourbon door. Laat de karamel 1 minuut pruttelen, zet de pan van het vuur, sprenkel het mengsel over de aardappeltjes en hussel voorzichtig om. Bak 40 minuten in de hete oven en schep om de 10 minuten met een houten lepel om, en draai de slede steeds om.