The Correspondent

De Correspondent wil Engelstalige versie gaan beginnen

De Correspondent wil vanaf 2018 een Engelstalige tak beginnen, met New York als uitvalsbasis. De nieuwssite van Rob Wijnberg onderzoekt, samen met de New York University, hoe dit moet. De universiteit heeft hiervoor van twee fondsen een half miljoen dollar gekregen.

Wijnberg: „We denken dat een internationaal platform goed bij ons past: we zijn thematisch georiënteerd, dus het ligt voor de hand om bij onze onderwerpen, als klimaat en duurzaamheid, een internationaal perspectief te bieden.” Verder, zo stelt Wijnberg, is De Correspondent een platform dat graag zijn expertise en kennis van zijn lezers krijgt. „Als je dat in een wereldtaal doet, wordt je expertise veel groter. Als kennisplatform krijgen we dan de grootste Rolodex ter wereld.” De geplande schaalvergroting zal in ieder geval de slagkracht van het platform flink vergroten. Wijnberg weet nog niet op hoeveel leden hij kan rekenen.

Waarom kondigt Wijnberg een plan aan, waarom wacht hij niet met bekendmaken tot het werkelijk zo ver is? „Dat zit in ons DNA. We kondigen vaak dingen aan die nog niet bestaan: ‘Dit wil ik onderzoeken’. Dat levert veel op: mensen gaan meedenken, het trekt fondsen aan.”

De Correspondent heeft al een nieuwsbrief in het Engels, waarvoor artikelen vertaald worden, en het eerste boek dat het platform uitgaf, Gratis geld voor iedereen van Rutger Bregman, werd in 21 talen vertaald en staat in het Verenigd Koninkrijk in de bestsellerlijst.