Slachthuis Tielt stapt naar Raad van State om sluiting

Het slachthuis vecht de sluiting aan die Vlaams minister Ben Weyts vorige week oplegde. Dat gebeurde naar aanleiding van video-opnames van misstanden.

Varkens bij een stal in Nijkerk
Varkens bij een stal in Nijkerk Sander Koning/ANP

Het slachthuis in het Belgische Tielt dat vorige week werd gesloten stapt naar de Raad van State om de sluiting aan te vechten. Dat meldde de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) volgens Vlaamse media woensdag aan het Vlaams Parlement. Weyts sloot het slachthuis nadat uit undercovercamerabeelden was gebleken dat er sprake was van zware misstanden.

Het slachthuis is niet tevreden met die beslissing en is volgens Weyts naar de rechter gestapt. Hij noemt de stapt naar de rechter “weinig constructief” en zou liever zien dat er concrete maatregelen worden genomen om de kwaliteit te verbeteren. Eerder deze week leverde het slachthuis, onderdeel van Debra-group, een verbeterplan in, maar dat was volgens Weyts niet genoeg.

Onafhankelijke instantie

Weyts meldde verder dat hij wil dat alle slachthuizen in Vlaanderen worden doorgelicht door een onafhankelijke instantie. Ook moeten functionarissen die in slachthuizen het dierenwelzijn controleren onafhankelijker worden. Op dit moment worden die aangesteld door het bedrijf zelf.

De beelden, gemaakt door dierenwelzijnorganisatie Animal Rights, zorgden vorige week voor grote beroering. De medewerkers van het slachthuis zouden varkens ernstig mishandelen. Zo werden ze geschopt, geslagen en ondergedompeld in een bad met heet water. Dinsdag verergde Debra-group de ophef nog eens door te zeggen dat het slachthuis wil uitbreiden. Weyts zei toen dat daar voorlopig geen sprake van zou zijn. Een petitie om het slachthuis definitief te sluiten haalde meer dan 130.000 handtekeningen op.

Let op: onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren

Ook in de Nederlandse Tweede Kamer werd gedebatteerd over de beelden. Demissionair staatssecretaris Van Dam (PvdA) van Economische Zaken stelde voor camera’s op te hangen in Nederlandse slachthuizen. De branche zou daar positief tegenover staan.