Ruim drie jaar cel voor oud-directeur Rochdale

Hubert Möllenkamp krijgt in hoger beroep een hogere straf dan de tweeënhalf jaar cel die de rechtbank hem eerder oplegde.

Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp.
Ex-topman van woningcorporatie Rochdale, Hubert Mollenkamp. Foto Remko de Waal/ANP

Oud-directeur van de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale Hubert Möllenkamp is woensdag in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en drie maanden. De straf valt daarmee hoger uit dan de tweeënhalf jaar cel die de rechtbank in Amsterdam hem eind 2015 oplegde.

Möllenkamp heeft zich volgens het gerechtshof onder meer schuldig gemaakt aan het ontvangen van steekpenningen, witwassen en meineed. Hij heeft zich voor een bedrag van ongeveer één miljoen euro laten omkopen. Daarnaast wordt hem oplichting, het doen van een valse belastingaangifte en valsheid in geschrifte verweten. Waar de rechtbank hem eerder vrijsprak van het opstellen van een valse factuur voor het bedrijf van zijn vrouw, acht het hof Möllenkamp hieraan wél schuldig.

De steekpenningen die Möllenkamp gedurende lange periode ontving waren afkomstig van drie ondernemingen. Voor twee van die bedrijven was Rochdale een belangrijke opdrachtgever. Omdat op het aannemen van steekpenningen destijds maximaal één jaar celstraf stond, kan het hof maximaal die straf opleggen voor dat vergrijp. Inmiddels is de maximale straf voor een dergelijk vergrijp naar vier jaar cel bijgesteld.

Lees ook: Maserati was ‘de verkeerde keuze’

‘Maserati-man’

Möllenkamp, bekend als de ‘Maserati-man’ vanwege de dure auto die hij van het geld aanschafte, probeerde de steekpenningen te verhullen door ze als leningen in de boeken op te nemen. Ook heeft hij bewust informatie bij de raad van commissarissen van Rochdale vandaan gehouden. Hij loog vervolgens tegen de parlementaire enquêtecommissie die fraude bij woningcorporaties onderzocht.

Ten slotte heeft Möllenkamp zich volgens het hof schuldig gemaakt aan het ten onrechte declareren van privékosten bij zijn werkgever. Hij gebruikte zakelijke creditcards privé en zijn kinderen gebruikten lange tijd zakelijke mobiele telefoons.

Lees ook: Hoe kon het zo misgaan bij de woningcorporaties?

Het Openbaar Ministerie eiste in hoger beroep, net als eerder in oktober 2015, drie jaar cel tegen de oud-Rochdale-directeur. Het hof acht nu een celstraf van vier jaar cel passend, maar door de lange duur van de rechtsgang is de straf met negen maanden teruggebracht.