OM vraagt India om uitlevering vader ontvoerde peuter

Dat bleek woensdagochtend bij de pro-formazitting. Het gaat om de peuter Insiya, die vorig jaar in Amsterdam bij haar moeder werd weggenomen.

Verdachte Robert B. woensdag in de rechtszaal
Verdachte Robert B. woensdag in de rechtszaal Aloys Oosterwijk/ANP

Het OM heeft India gevraagd de vader van de vorig jaar ontvoerde peuter Insiya (2) uit te leveren. Dat bevestigt een woordvoerder van het OM woensdag.

Het meisje Insiya werd in oktober ontvoerd door haar vader in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer. De moeder had na de scheiding het voogdijschap gekregen. Vader Shehzad H. nam zijn dochter na de ontvoering mee naar India, waar zij nu waarschijnlijk nog steeds bij hem is. Het OM heeft half februari gevraagd om uitlevering van de man, en heeft ook een rechtshulpverzoek ingediend om de man in India te verhoren. De aanvraag wordt in India door de autoriteiten verwerkt.

Op dit moment zit alleen Robert B. in hechtenis. Hij zou vader H. hebben geholpen bij de gewelddadige ontvoering en daarvoor zijn ingehuurd. Woensdagochtend bleek dat hij voorlopig vast blijft zitten; er zou overweldigend bewijs tegen hem bestaan en men is bang dat hij op de vlucht slaat. Zelf ontkent hij van de ontvoering af te weten.

Neefjes

Er zijn nog zes andere verdachten in de zaak, maar die zitten niet in hechtenis. Het gaat onder andere om neefjes van de vader, die hem geholpen zouden hebben. Twee van de zes zitten vast in de VS en in Bagdad. Vorige week meldde Het Parool dat de ontvoering mogelijk maandenlang is voorbereid. Op een computer werd een plan gevonden voor het kidnappen van het kind.

Vader H. beweert zelf - onder meer op Twitter - dat hij Insiya juist gered heeft uit de handen van de moeder.