Louis van Gaal, redder van het Nederlandse voetbal?

Topfunctie KNVB Louis van Gaal is in beeld als nieuwe topman bij de KNVB. Hij zou de ideale man zijn om het voetbal uit de crisis te leiden.

Louis van Gaal in zijn tijd als bondscoach, na terugkeer van het WK in Brazilië, waar Oranje als derde eindigde.
Louis van Gaal in zijn tijd als bondscoach, na terugkeer van het WK in Brazilië, waar Oranje als derde eindigde. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Het is een prikkelende gedachte: Louis van Gaal die middenin de sportieve recessie in beeld is als de nieuwe ‘baas’ van het Nederlands voetbal. Vijf vragen over een mogelijk dienstverband bij de KNVB.

1 Wat wil Louis van Gaal?

Opnieuw bondscoach worden wil hij niet, meldden het AD en De Telegraaf dinsdag. Wel is Van Gaal (65) bereid te spreken over een bestuurlijke topfunctie binnen de KNVB, die zich in een leiderschapscrisis bevindt. Hij zou open staan voor een positie als nieuwe ‘sterke man’. De vraag is of hij – de man van structuur en orde – wil instappen bij een organisatie die, aan de top, van incident in incident rolt, met het ontslag van twee bondscoaches in twee jaar tijd. Tegelijkertijd: Van Gaal is, als trainer, een meester in het opbouwen van niets tot iets. Een woordvoerder van de KNVB kan niet bevestigen dat er een gesprek zal plaatsvinden met Van Gaal over een positie als bestuursvoorzitter. Het aanstellen van een nieuwe bondscoach „heeft nu de hoogste prioriteit”.

2 Wat zou Van Gaal kunnen betekenen bij de KNVB?

De bond heeft hem, als een van de meest succesvolle trainers in den lande, nu nodig klinkt het. Op de nieuwe wereldranglijst, die volgende week wordt gepubliceerd, is Oranje afgezakt naar de 32ste plaats, berekende de NOS. Van Gaal zou, scherp gesteld, de ideale man zijn om het voetbal uit de crisis te leiden.

Er liggen belangrijke thema’s op tafel waarin zijn kennis wenselijk is: een mogelijk nieuwe opzet van de eredivisie, de discussie over kunstgras, het debat over de nationale voetbalfilosofie, het anders opleiden van de jeugd, de kwaliteitsbewaking van jeugdtrainers, de grote lijnen rond Oranje. Maar bovenal: hij kan gezag, organisatorische rust en duidelijkheid brengen.

Lees ook: Het machtsvacuüm rond Oranje vult zich.

3 Wat voor positie zou hij krijgen binnen de bond?

In het nieuw te vormen organisatiemodel zou hij een dominante kracht kunnen worden. Sinds het aftreden van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal in augustus en het vertrek van vier van de vijf raad van commissarissen verkeert de bond in een bestuurlijk vacuüm. Wie is nu de baas in Zeist? Bondsvoorzitter Michael van Praag? In zijn functie ontbreken de bevoegdheden om het dagelijks beleid te sturen, vindt hij. Commerciële man en tijdelijk directeur betaald voetbal Jean-Paul Decossaux? Is interimmer en mist aanzien in de voetbalwereld. Technisch directeur Hans van Breukelen? Heeft het publicitair moeilijk door meerdere kwesties waarin hij ongelukkig opereerde.

In dit troebele tijdsgewricht wil de KNVB de organisatie „helder en minder complex” maken. Het idee is dat de bond centraler geleid gaat worden, efficiënter. De bestuursvoorzitter wordt de nieuwe belangrijke man, waarmee de positie van de minder invloedrijke bondsvoorzitter vervalt. Onder de nieuwe topfunctie komen de bestuurders amateur- en betaald voetbal.

Dit nieuwe bestuursmodel zal volgens planning in het najaar rondkomen, waarna ook namen aan posities gekoppeld kunnen worden. Ofwel: de nieuwe functie van bestuursvoorzitter – lees eventueel Van Gaal – kan pas tegen het einde van het jaar bekrachtigd worden. Hij zou dan niet betrokken kunnen worden bij het meest actuele vraagstuk – de nieuwe bondscoach. Al is het wel mogelijk dat Van Gaal de KNVB daarin van advies voorziet, zegt de woordvoerder.

Lees ook: Wie moet Blind opvolgen? Na zijn ontslag analyseerden we drie belangrijke kandidaten.

4 Is hij geschikt voor deze rol?

Bestuursvoorzitter betekent ook: diplomatie, je manifesteren in een internationaal veld met bestuurders, de Nederlandse belangen verdedigen, handen schudden met de Infantino’s van deze wereld, congressen bezoeken. Het is de vraag is of de autoritaire Van Gaal diplomatiek genoeg is in dit circuit van bobo’s en achterkamertjes. Hoe gaat hij om met klagende clubs, waar vaak onvrede leeft over de bond? En hoe reageert hij op miskenning bij de amateursectie? En functioneert hij in een bureaucratisch bondsapparaat? Maar, belangrijkste, qua voetbalvisie staat zijn inbreng niet ter discussie.

Lees ook: Danny Blind kreeg nooit greep op Oranje.

5 Wat betekent dit voor de positie van Van Praag en Van Breukelen?

Als Van Gaal, zoals het AD schrijft, in beeld is voor de topfunctie vormt hij in potentie een rechtstreekse bedreiging voor Van Praag. Die werd in november voor drie jaar herkozen als bondsvoorzitter, het is onduidelijk of dit mandaat wordt doorgetrokken voor de (nieuwe) functie van bestuursvoorzitter. En het is de vraag wat er overblijft van de rol van technische man Van Breukelen bij een komst van Van Gaal, die zijn stempel zal willen drukken op het technische beleid. De logische gedachte: met een sterke voetbalman als Van Gaal in Zeist zou de post van technisch directeur (lees Van Breukelen) overbodig worden. De woordvoerder zegt echter dat „beide functies naast elkaar kunnen bestaan”.