Gesloten liveblog

Voorzitter Europarlement: terugtrekking Brexit nog steeds mogelijk

Woensdag 29 maart dient de Britse premier Theresa May het verzoek om uittreding uit de EU in. Volg de laatste ontwikkelingen en reacties hier.

Wij sluiten dit Brexit-blog af

Met het BBC-programma over de Brexit komt de storm van Brexit-nieuws van woensdag tot een einde. De brief is ingeleverd. De onderhandelingen beginnen spoedig. Wij sluiten daarom dit liveblog af. Goedenavond!

Labour, Liberal Democrats en UKIP geven visie op Brexit-plannen May

Tijdens een verdere voortzetting van het BBC-programma over Brexit van woensdagavond hebben ook Labour-leider Jeremy Corbyn, Liberal Democrat-leider Tim Farron en het huidige hoofd van UKIP, Jonathan Bartley hun inzichten gegeven over de toekomst.

Corbyn wil tegemoetkomen aan de wensen van de Schotten, maar stelt het liefst een mogelijk nieuw onafhankelijkheidsreferendum uit tot er een Brexit-akkoord bereikt is. Dat akkoord moet "aan zes punten voldoen" als het de stemmen van Labour wil hebben, aldus Corbyn. De details van die zes punten maakte de partij op zondag bekend. Labour wil:

  • Dat het Verenigd Koninkrijk 'dezelfde voordelen' behoudt binnen de EU die het ook als lid had.
  • Dat het akkoord een sterk samenwerkingsverband met de EU garandeert.
  • Dat het akkoord een 'eerlijke aanpak' van immigratie biedt met een oog voor economische en sociale belangen.
  • Dat de rechten van Britten op de arbeidsmarkt beschermd worden. Deze worden nu deels door EU-regelgeving gegarandeerd. Labour vreest dat wetgeving over de bescherming van werknemers versoepeld wordt na een Brexit.
  • Dat het akkoord de nationale veiligheid beschermt en het vermogen om misdaad ook over de grens te blijven bestrijden waarborgt.
  • Dat het akkoord voordelen biedt voor 'alle regio's en landen binnen het Verenigd Koninkrijk'.

UKIP-voorman Bartley is blij met het plan van Theresa May, zegt hij. Hij heeft er weinig op aan te merken. Farron van de Liberal Democrats wil dat er een voorbeeld wordt genomen aan de relatie die de EU heeft met Noorwegen. Hij vindt de plannen van May "extreem".

'Liefst binnen een jaar akkoord over EU-burgers'

De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt, die het Brexit-dossier voor de EU beheert, wil het liefst dat er binnen een jaar een akkoord is met het Verenigd Koninkrijk over de toekomst van EU-burgers in het land. De 3 miljoen EU-burgers moeten snel zekerheid hebben over hun verblijfsvergunning, zegt Verhofstadt volgens persbureau AP. Ook de miljoen Britten die momenteel elders in de Europese Unie wonen moeten zo snel mogelijk weten wat hun status is.

Hij denkt daarbij aan een voorlopige afspraak die later deel wordt van het definitieve Brexit-akkoord. Die moet voor het einde van het jaar vorm krijgen.

May 'kan niet garanderen' dat er minder immigratie plaatsvindt na Brexit

De Britse premier Theresa May kan niet garanderen dat er significant minder immigratie plaatsvindt na Brexit. Dat zegt zij in een interview met BBC-journalist Andrew Neil. Het Verenigd Koninkrijk kan na de Brexit zelf immigratieregels maken, zegt zij, maar ze kan geen beloften doen over daadwerkelijke cijfers.

Le Pen: gezonde samenwerking nodig bij Brexit

De leider van het Franse Front National, Marine Le Pen heeft de Europese Unie opgeroepen om de aankomende Brexit-onderhandelingen met "gezonde samenwerking" aan te pakken. Ze wil niet dat de Britten hard worden aangepakt in de aanstaande scheiding, schrijft persbureau AP. Ze noemt de Brexit-brief een voorbode van de "renaissance van de nationalistische ambitie die tot nu vertrapt werd".

Hoe reageert Europa op de Brexit-brief?

In de bruine kroeg The Old Hack in Brussel wordt er feest gevierd. De taart staat op tafel, de champagne ook. Hier zitten vertegenwoordigers van de Britse partij UKIP, die glunderen over de overwinning die Brexit voor hen betekend.

Het is het enige feestje dat in Brussel wordt gevierd op Brexit Day. In de rest van de stad heerst vooral de mineur, constateren NRC-correspondenten Stéphane Alonso en Tijn Sadée. Europees 'president' Donald Tusk ziet alleen maar verliezers.

Lees: Alleen in The Old Hack vieren ze Brexit Day

Beurzen reageren niet op Brexit

De verschillende Europese beurzen vertoonden geen krimp in reactie op de inwerkingstelling van artikel 50. Dat meldt persbureau Reuters. De Europese Stoxx 600-index sloot 0,4 procentpunt hoger dan het begin van de dag. De Duitse beursindex Dax zette de stijgende lijn van de afgelopen dagen door en kwam met een stijging van 0,4 procentpunt verder in de buurt van een beursrecord.

Ook de Nederlandse AEX-index steeg op woensdag. De beurs sloot 0,3 procentpunt hoger, op 513,58 punten.

Leider Gibraltar: alles eraan doen om rots Brits te houden

Foto Reuters

De eerste minister van Gibraltar Fabian Picardo heeft de dag dat de Britse regering officieel het EU-lidmaatschap opzegt nog maar weer eens aangegrepen om duidelijk te maken dat de rots in Zuid-Spanje, sinds 1713 in handen van de Britten, door Brexit absoluut niet dichter bij Spaanse autoriteit is gekomen. Picardo zei woensdag tegen het parlement van Gibraltar dat het Britse territorium onder geen beding onderdeel zal zijn van de Brexit-onderhandelingen:

"Onze soevereiniteit staat niet op het spel. We zullen geen pion zijn of slachtoffer van de Brexit."

Lees ook: Na Brexit is Spaanse vlag op rots Gibraltar dichterbij

Eerder suggereerde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel García-Margallo dat de rots na de Brexit een dubbele souvereiniteit zou moeten krijgen. Gibraltar heeft zo'n 32.000 inwoners en een overgrote meerderheid stemde tegen de Brexit.

Europees Parlement: Brexit kan nog steeds worden ingetrokken

De Brexit kan alsnog worden ingetrokken. Dat stelt het Europees Parlement in een conceptrapport dat Reuters heeft ingezien. Parlementsvoorzitter Tajani wijst erop dat dit alleen mogelijk is als alle andere EU-lidstaten het ermee eens zijn.

Uit het rapport blijkt verder dat het Europees Parlement niet langer dan drie jaar wil uittrekken voor de overgangsperiode na de Brexit. De EU-agentschappen die in Londen zijn gevestigd, de Europese Bankautoriteit en het Europees Geneesmiddelenbureau, moeten weg uit Engeland.

Verhofstadt (ALDE) pleit voor overgangsperiode van drie jaar

Guy Verhofstadt, leider van de Europese liberalen (ALDE) in het Europees Parlement, vindt het onbestaanbaar dat de EU de onderhandelingen over een handelsverdrag met het VK start, nog voordat het VK uit de EU is getreden. Voor Verhofstadt zou de toekomstige samenwerking met het VK in een associatieverdrag moeten worden vastgelegd, meldt Reuters. De overgangsperiode die volgt op de uittreding zou volgens de Belg niet twee, maar drie jaar moeten beslaan.

Ook sprak Verhofstadt zich uit tegen een hard border tussen Noord-Ierland en Ierland. Eerder op woensdag zei de Britse premier Theresa May in het Britse parlement dat ze hoopt dat de Noord-Ieren snel een nieuwe regering vormen en ook deelnemen aan de Brexit. In Noord-Ierland is net als in Schotland een meerderheid tegen de Brexit.

Voorzitter Europees Parlement: geen deal over EU-burgers in VK betekent überhaupt geen deal

De Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani heeft zich streng uitgelaten over de Brexit. Volgens Tajani moet het Verenigd Koninkrijk zich volledig houden aan zijn verplichtingen, tot de laatste dag van het EU-lidmaatschap.

Volgens Tajani wil het Europees Parlement een scenario voorkomen waarin er geen deal wordt gesloten met het VK, maar is het parlement daar wel op voorbereid. Geen deal over de rechten van EU-burgers in het VK betekent volgens Tajani dat er überhaupt geen deal tot stand zal komen, zo stelde Tajani.

Voor- en tegenstanders van Brexit gaan los op sociale media

Intussen is op sociale media een gevecht losgebarsten tussen de voor- en tegenstanders van de Brexit. Uiteraard met de nodige dosis Britse humor:

Twitter avatar TechnicallyRon TechnicallyRon ARTICLE 50 HAS BEEN TRIGGERED. UK LAWS NO LONGER APPLY. WE CAN DO WHATEVER WE WANT. I AM GOING TO STEAL A GIRAFFE FROM THE ZOO. GOOD LUCK
Twitter avatar Fred_Delicious Fred Delicious Article 50 day is finally here. Shoutout to all the leave voters who have died of old age since June

Schotse premier: uittreding is sprong in het duister

De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft woensdag de nadruk gelegd op de problemen die er wat haar betreft verbonden zijn met de Brexit. Ze noemde de Britse uittreding op Twitter "een sprong in het duister".

Ze legde nog eens de nadruk op het feit dat Schotland niet voor de Brexit stemde:

Twitter avatar NicolaSturgeon Nicola Sturgeon Today, the PM will take the UK over a cliff with no idea of the landing place. Scotland didn't vote for it and our voice has been ignored.

Merkel: we wilden dit niet, maar we respecteren het Britse besluit

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel wilden Duitsland en de overige EU-landen niet dat het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten, maar wordt het Britse besluit wel gerespecteerd. Merkel stelt woensdag in haar speech in Berlijn dat Duitsland er hard aan zal werken de impact van de Britse uittreding zo klein mogelijk te houden voor EU-burgers, meldt Reuters.

Merkel zegt te hopen dat de EU en het VK een hechte band houden. Ze zei dinsdag te zijn gebeld door premier May. Die vertelde haar dat de Britten, net als zij, hopen op constructieve onderhandelingen. May sprak diezelfde woorden in een interview met de Frankfurter Allgemeine.

Hollande: scheiding zal "pijnlijk" worden voor Britten

Voor de Franse president François Hollande is het volstrekt duidelijk wie de hardste klappen zal opvangen als de Brexit straks een feit is. De scheiding zal "pijnlijk" worden voor de Britten, zo laat hij in een verklaring aan persbureau AFP weten.

De Brexit zal volgens hem Europa "dwingen" om vooruit te gaan, "zonder twijfel in verschillende snelheden".

Koenders wil geen 'vechtscheiding'

Als het aan demissionair minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) ligt, mondt het vertrek van de Britten uit de EU niet uit in een "vechtscheiding". De EU moet zich constructief opstellen, terwijl van May realisme mag worden verwacht, zo laat de bewindspersoon weten.

"Er staat veel op het spel. Voor het VK, voor de EU en voor ons land. We gaan het voelen: burgers en bedrijven. Daar wil ik helder over zijn. Na een lange periode van onzekerheid, is er vandaag ook duidelijkheid ontstaan. We zijn voorbereid. We zien de onderhandelingen dan ook met vertrouwen tegemoet."

Koenders zei op een persconferentie in Den Haag dat Nederland "blijft vasthouden" aan het principe dat er straks geen sprake van kan zijn dat het Verenigd Koninkrijk "de krenten uit de pap haalt als het gaat om toegang tot de interne markt. Het is volgens hem niet de bedoeling dat de Britten in de relatie met de EU beter van worden met lidmaatschap dan zonder lidmaatschap.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk betekent ook dat Europese agentschappen die in dat land zitten, zullen moeten worden verdeeld tussen de overblijvende EU-landen. Koenders zei dat in dat geval Nederland belangstelling heeft om het Europees Geneesmiddelenbureau onderdak te bieden. Ook andere EU-lidstaten hebben belangstelling voor dit agentschap getoond.

May roept op tot regeringsvorming in Noord-Ierland

Premier May heeft Noord-Ierland opgeroepen snel tot een regering te vormen, zodat ook zij hun inbreng kunnen hebben bij de Brexit-onderhandelingen. De partij Sinn Féin trok zich maandag terug uit gesprekken over coaliteitvorming nadat ze het niet eens konden worden met de Democratic Unionist Party.

De Noord-Ieren spraken zich vorig jaar juni in meerderheid uit voor het blijven in de EU. Een Brits vertrek uit de Europese Unie zou voor Noord-Ierland betekenen dat er opnieuw een fysieke scheiding komt op het Ierse eiland. De grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek is dan immers de buitengrens van de EU.

"De beste mogelijkheid om er zeker van te zijn dat de standpunten van een Noord-Ierse regering worden gehoord is om samen te komen en eensgezind als gesprekspartner te fungeren."

Lees ook: Noord-Ieren missen deadline voor formatie coalitie

Rutte: Nederlands belang voorop in onderhandelingen

Met het in gang zetten van de Brexit breekt "voor veel mensen en bedrijven uit Nederland nu een periode van onzekerheid aan", schrijft premier Rutte in een verklaring op Facebook. Volgens Rutte is het de taak van zijn demissionaire kabinet om tijdens de aanstaande onderhandelingen met de Britten "het Nederlands belang voorop te stellen". Hij noemt het Verenigd Koninkrijk "een van onze belangrijkste handelspartners".

Rutte noemt voor tijdens de onderhandelingen "een realistische opstelling aan beide zijden van het Kanaal noodzakelijk". "Nederland zet zich daarvoor in en houdt tegelijkertijd de belangen van Nederlandse burgers en bedrijven scherp in het oog."

Britten dreigen: geen gunstige voorwaarden? Dan geen hulp bij terrorismebestrijding

NRC-correspondent Melle Garschagen in Londen heeft de brief doorgelezen waarmee de Britten hun vertrek aankondigen. Volgens hem vallen er al diverse signalen uit te halen.

Zo is het Britse dreigen begonnen. Als het VK de EU niet met gunstige voorwaarden kan verlaten, helpen de Britten via de spionagedienst niet meer mee met terrorismebestrijding.

Daarnaast erkent May dat het verlaten van de EU ook betekent dat de Britten minder te zeggen zullen hebben over de regels die de Europese markt reguleren. En dat zou haar nog weleens gedonder kunnen opleveren:

Tusk: 'We missen jullie al'

EU-president Donald Tusk heeft in een toespraak gereageerd op het uittreden van Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU). Tusk toonde zich vooral bedroefd met het officiële begin van de Brexit: "We missen jullie al."

"Er is geen reden om te doen alsof dit een vrolijke dag is. Niet voor Brussel, en niet voor Londen. De meeste Europeanen, en bijna de helft van de Britse kiezers, wilde liever samen blijven dan uit elkaar gaan."

"There is no reason to pretend that this is a happy day," says European Council President @donaldtusk on #Article50 being triggered #Brexit pic.twitter.com/R541b4awxd

— Sky News (@SkyNews) March 29, 2017

Volgens Tusk heeft de Brexit voor de EU ook een positieve kant:

"De gemeenschap van 27 landen is meer vastberaden en verenigd dan eerst. Daar ben ik van overtuigd. En we zullen vastberaden en overtuigd blijven, ook tijdens de lastige onderhandelingen die in het verschiet liggen."

De onderhandelingen, die over precies twee jaar afgerond moeten zijn, zullen volgens de EU-president vooral draaien om "schadebeperking". Tusk zegt dat de 27 resterende EU-lidstaten "als één geheel" zullen optreden, om de kosten voor de landen en EU-burgers zo laag mogelijk te houden.

Lees de gehele verklaring van de 27 EU-leiders hier.

Dit is de brief waarmee de Britten hun EU-lidmaatschap opzeggen

De tekst van de Brexit-brief die om half twee aan de president van de Europese Raad, Donald Tusk, werd overhandigd:

Britten 'vieren' Brexit met taart

Terwijl veel eurofielen woensdag zien als een zwarte dag in de geschiedenis van de Europese Unie, kijken veel Britten juist uit naar de inwerkingtreding van artikel 50. Ze hebben er verschillende taarten voor laten bakken:

Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée Ukip heeft in Brussels café The Old Hack de artikel 50-taart al klaar staan. Aftellen naar de Brexit... https://t.co/pbW5Xlp5mh
Twitter avatar tijnsadee Tijn Sadée The Big Divorce Cake... https://t.co/5WcJVqlcZS

Britse parlement ondervraagt May over Brexit

Terwijl in Brussel de Brexit-brief werd aangeboden aan EU-president Donald Tusk, debatteerde het Lagerhuis in Londen met de Britse premier Theresa May over de gang van zaken.

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje kreeg May van verschillende parlementariërs het vuur aan de schenen gelegd. Wat doet het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld als Noord-Ierland bij een Brexit via een referendum besluit de unie te verlaten? Komt May dan terug op het besluit?

Nee, antwoordde de premier: men respecteert de rechten van Noord-Ierland om haar eigen toekomst te bepalen, maar blijft achter een Brexit staan.

Venijnig werd het pas echt toen May van de leider van de Scottish National Party (SNP) Angus Robertson de vraag kreeg waarom ze de belofte gebroken had de Artikel 50-procedure niet te starten, voordat er een breedgedragen akkoord was met Schotland, Wales en Noord-Ierland.

May's reactie: het Brexit-referendum was een beslissing van het hele Verenigd Koninkrijk en in de komende onderhandelingen zal ze de belangen van alle onderdelen van het koninkrijk meenemen. Volgens May is de SNP alleen uit op onafhankelijkheid, terwijl daar nu niet over gepraat wordt. Juist vandaag, aldus May, moet het Verenigd Koninkrijk verenigd optrekken om het beste uit een Brexit te halen

Twitter avatar daily_politics DailySunday Politics The PM has "broken her promise" to secure a UK-wide agreement before triggering Article 50 says @AngusRobertson https://t.co/vHiv5Wg0WO

Sommige parlementariërs lieten er op Twitter ondertussen geen onduidelijkheid over bestaan dat zij tégen een Brexit zijn.

Twitter avatar JoStevensLabour Jo Stevens MP So she's done it. A huge mistake I believe we will eventually all regret #Article50
Twitter avatar CarolineLucas Caroline Lucas Today's #Article50 triggering, with no amendments to the Bill, a result of toxic combo of hardline Tories and capitulating Labour.

Premier May: onze beste dagen liggen voor ons

Premier Theresa May spreekt momenteel het Britse parlement toe over de Brexit-onderhandelingen die zojuist officieel zijn gestart met het in werking treden van artikel 50 van het verdrag betreffende de Europese Unie. Ze stelt dat ze handelt "volgens de democratische wil van het Britse volk". May is optimistisch:

"We begrijpen dat het verlaten van de EU consequenties zal hebben. We weten dat we invloed zullen verliezen over de regels die de Europese economie zullen reguleren. (...) We accepteren dat. We zullen deze gesprekken aangaan op een respectvolle, constructieve meewerkende manier ingaan."

Theresa May on the "consequences of leaving the EU": @theresa_may #Brexit #Article50 #PMQs pic.twitter.com/VwxwjZBXSp

— Sky News (@SkyNews) March 29, 2017

May stelt dat de Britten beginnen aan een "belangrijke reis" op weg naar een "geglobaliseerd Verenigd Koninkrijk". "Er is geen weg terug." Ze is er echter van overtuigd dat "onze beste dagen voor ons liggen". "We hebben een duidelijk plan over hoe we de EU gaan verlaten. Het is nu zaak om eensgezind te blijven en ervoor te zorgen dat we er de best mogelijke Brexit-deal uitslepen en de best mogelijke toekomst voor ons allen."

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen May: dit is een keerpunt in onze geschiedenis. Ik kies ervoor te geloven in Britain, te geloven in mooie toekomst.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen May: vrij verkeer van personen is niet te verenigen met de wil van het Britse volk, zoals uitgedrukt in het referendum.

Als de Britten over 2 jaar zelfstandig verdergaan, dan moet het Verenigd Koninkrijk er "sterker, eerlijker en meer eensgezind" uitgekomen, zo laat May weten in haar speech. Helemaal loslaten wil ze het Europese vasteland niet:

"De Britten zullen de beste vriend en buurman blijven voor onze Europese partners. Dat is in het belang van de EU en de Britten."

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Pijnlijke erkenning May: onze bedrijven zullen zich aan EU-regels moeten onderwerpen terwijl wij geen invloed op totstandkoming meer hebben.

De gehele verklaring van May voor het Britse parlement:

De klok loopt: het VK zet uittredingsprocedure officieel in gang

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk heeft zojuist de officiële brief ontvangen waarin het Verenigd Koninkrijk het verlaten van de Europese Unie aankondigt. Hij kreeg de brief uit handen van de Britse EU-ambassadeur Tim Barrow. Vanaf nu starten de twee jaar die beide partijen hebben om tot een uittredingsakkoord te komen. Gebeurt dit niet, dan zal het VK de EU alsnog verlaten, maar mogelijk zonder gunstige voorwaarden.

Twitter avatar eucopresident Donald Tusk After nine months the UK has delivered. #Brexit

Selectie uit de vragen en antwoorden van de Q&A met Melle Garschagen

Een paar interessante antwoorden uit de vragensessie met NRC-correspondent Melle Garschagen zojuist:

Hoe is de sfeer momenteel in het Verenigd Koninkrijk?
"Met name in Noord-Ierland is men ontzettend gespannen. De situatie daar is het meest complex. Mensen in grensdorpen met de Republiek Ierland zeggen: we wonen aan de ene kant, en werken aan de andere kant, wat gaat dit voor ons betekenen? Komt er straks een harde grens met harde grenscontroles? Bovendien is er momenteel geen regering, Sinn Fein weigert een regering te vormen. Het is duidelijk dat de status-quo gaat veranderen en dat zorgt voor spanningen.”

En wat gaat Schotland doen?
"Schotland wil zelf een onafhankelijkheidsreferendum organiseren. Premier Nicola Sturgeon zegt: dit verandert zo dramatisch de omstandigheden waarin wij leven, dat we opnieuw iets te zeggen willen hebben over de positie in de VK. Schotten willen de mogelijkheid krijgen om te zeggen: wij willen niet leven in een VK buiten de EU.

De wettelijke bevoegdheid daarvoor ligt echter bij de Britse premier Theresa May: die wil dat niet doen, en zeker niet de komende 2 jaar wanneer de onderhandelingen lopen. Een belangrijke vraag die leeft in Engeland is daarom momenteel: kunnen we eigenlijk op termijn nog spreken van een Verenigd Koninkrijk?"

Wat zijn de gevolgen voor Nederlanders die wonen in Engeland?

"Op korte termijn zijn er geen gevolgen. Totdat VK is uitgetreden zijn Britten EU-lid en gelden de EU-regels nog, zoals bijvoorbeeld het vrij verkeer van personen. May wil wel vandaag als een soort waterscheiding gaan gebruiken. Mensen die zich hiervoor in het VK hebben gevestigd, zouden onder oude voorwaarden mogen blijven, terwijl mensen die hierna komen, onder een nieuw regime zouden vallen. Hoe dat er precies gaat uitzien is echter nog onzeker: dat zal onderdeel zijn van de onderhandelingen.

Duidelijk is in ieder geval dat May het vrije verkeer van personen aan banden wil leggen en meer zeggenschap wil hebben over wie er uit de EU het VK binnen kan komen."

Kunnen de Britten nog stoppen als Artikel 50 is geactiveerd?
“Het is de eerste keer dat dit artikel is geactiveerd. Het artikel zelf geeft er geen uitsluitsel over. De opsteller, toevallig een Brit, vertelde onlangs nog: het is altijd mijn gedachte geweest dat de procedure zeker gestopt kan worden. Tenzij anders bepaald, geldt in het internationaal recht dat je altijd kunt terugvallen op het verdrag waar je onderdeel van bent. Dus totdat de Britten volledig zijn uitgetreden, zijn ze onderdeel van de EU en kunnen ze terug.

In Europa en het VK wordt daar door juristen anders naar gekeken: nee, op het moment dat we de onderhandelingen stappen, zullen we terugtreden. Zo niet, dan stapt het VK uit de EU, zonder akkoord, zonder gunstige voorwaarden. Daarvoor wordt gevreesd. Dat zal een harde klap zijn, ook economisch. Die termijn van 2 jaar is bedacht dat EU-leden die willen uitstappen niet gevangen kunnen worden tegen hun wil. Dynamiek blijkt in de praktijk anders te liggen: druk ligt op Theresa May om een akkoord te sluiten. Economen vrezen dat de gevolgen anders dramatisch zullen zijn."


Komt er straks na 2 jaar nog een keer een stemming?

“Activisten hopen dat er nog een stemming komt wanneer May over 18 maanden met de onderhandelingsresultaten terugkomt uit Brussel. Zij hopen dat mensen dan de gevolgen van de Brexit gaan voelen en zich misschien zouden bedenken. Voorlopig lijkt dat politiek gezien echter een onwaarschijnlijk scenario. De eerste prioriteit is om een zo goed mogelijk akkoord te krijgen uit de uittredingsonderhandelingen met de EU.

Meer discussie is er over de rol van het Britse parlement in de Brexit. Hogerhuisleden willen dat ze hun toestemming mogen geven via een wetsvoorstel, terwijl May dat via een snel akkoord wil laten lopen waarop ze ja of nee kunnen zeggen.”

Zouden de Britten nu nogmaals voor Brexit stemmen?
“Ja, opiniepeilingen wijzen uit dat de stellingname nauwelijks veranderd is. Mensen die voor uittreding waren, zijn dat nog steeds, mensen die voor remain gingen, doen dat nog steeds. Men merkt er eigenlijk nog niet heel veel van: mensen blijven overtuigd van het eigen gelijk. Als nu een referendum gehouden zou worden, zou de uitslag dus ongeveer hetzelfde zijn: een krappe meerderheid voor de Brexit.

De theorie is dat de stemming pas gaat kantelen als de economie achteruit gaat, als het pijn gaat doen. Maar ook dan is er een dubbel gevoel mogelijk. Er zijn dan waarschijnlijk mensen die zeggen: zie je wel het raakt de economie, maar anderen zullen het beeld van de EU als vijand die de Britse economie kwaad wil doen, juist versterkt zien.”

Vraag maar raak aan NRC-correspondent Melle Garschagen

De NRC-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Melle Garschagen beantwoordt momenteel via Facebook Live vragen over de Brexit. Wat wil je weten over de onderhandelingen tussen de EU en het VK?

Concept verklaring EU-leiders: "minimale onzekerheid voor bedrijven en burgers"

De leiders van de 27 EU-lidstaten die na de Brexit overblijven komen later op woensdag met een verklaring over wat hun insteek gaat zijn bij de Brexit-onderhandelingen. Volgens persbureau Reuters, dat een conceptversie van het document inzag, zullen zij daarbij verklaren dat hun prioriteit zal zijn om eensgezind te blijven en de onzekerheid voor bedrijven, burgers en de landen zelf minimaal te houden.

De EU-leiders hopen Groot-Brittannië ook als goede partner aan zich te binden in de toekomst. Over een mogelijk mislukken van de onderhandelingen wordt in het document niet gesproken.

'Brexit op basis van leugens, manipulatie en racistisch gehits'

Keep calm en carry on, met die leus identificeren de Britten zich graag. Maar hoe goed past het streven naar Brexit daarbij? Met de Brexit blaast het land eigenhandig dit positieve stereotype op, schrijft Joris Luyendijk vandaag in NRC.

Het probleem is niet Brexit, want er zijn best goede redenen te geven om de EU vaarwel te zeggen. Het probleem is dat deze goede redenen een verwaarloosbare rol speelden in de campagne. Deze Brexit vindt plaats op basis van leugens, zelfbedrog, valse beloftes, manipulatie en nauwelijks verhuld racistisch gehits. Om het nog veel en veel erger te maken: het Brexit-kamp heeft geen idee waar het mee bezig is. Ze zijn niet kalm, en ze doen maar wat.

Lees ook: Brexit op basis van leugens, manipulatie en racistisch gehits

Zo kondigden de Britse ochtendkranten de Brexit-dag aan

Vreugde en scepsis, vanochtend op de voorpagina's van de Britse kranten.

Twitter avatar hendopolis Neil Henderson GUARDIAN: Today Britain steps into the unknown #tomorrowspaperstoday https://t.co/uY63zlSVtn
Twitter avatar hendopolis Neil Henderson MIRROR: Dear EU, it's time to go #tomorrowspaperstoday https://t.co/XcIx2xzuc6
Twitter avatar hendopolis Neil Henderson EXPRESS: Dear EU, we're leaving you #tomorrowspaperstoday https://t.co/q9IwlpQUsp
Twitter avatar hendopolis Neil Henderson INDEPENDENT DIGITAL Ex-business secretaries urge May to reject EU hard Brexit #tomorrowspaperstoday https://t.co/55eAqK3a1u

De briefdrager wordt op de voet gevolgd

De brief die de Brexit-onderhandelingen in gang moet zetten is gisteravond al getekend door de Britse premier Theresa May en is nu in het bezit van de Britse EU-ambassadeur Tim Barrow. Hij wordt vandaag, in aanloop naar de officiële overhandiging, op de voet gevolgd door correspondenten in Brussel.

Twitter avatar JenniferMerode Jennifer Rankin Britain's chief Brexit postman arrives for work #Article50 https://t.co/5Ue4aupCCD

#Brexit letter on its way in a Jaguar. Head of UKRep Sir Tim Barrow hand-delivers article 50 letter to @eucopresident Donald Tusk#BREAKING pic.twitter.com/u5NruccfOW

— Georg Matthes (@GeorgMatthes) 29 maart 2017

Twitter avatar pmdfoster Peter Foster And he's off! Sir Tim Barrow and the letter. #Article50 #brexit https://t.co/6aCf6onmuJ

De route die Barrow aflegt werd vooraf angstvallig geheim gehouden, om achtervolgingen te voorkomen, zo schreef de Britse krant The Telegraph vanochtend.

Na vandaag beginnen de moeilijke gesprekken

De Britse premier Theresa May schrijft vandaag geschiedenis: voor het eerst wordt de EU kleiner. De komende 18 maanden wordt onderhandeld over hoe het Verenigd Koninkrijk en de EU los van elkaar verder gaan. Maar hoe maak je 40 jaar integratie in 18 maanden ongedaan en hoe vind je een basis voor toekomstige samenwerking? NRC-correspondent Melle Garschagen maakte een analyse.

Eerst zullen het Verenigd Koninkrijk, de 27 overige EU-lidstaten en de Europese instellingen moeten onderhandelen over hoe veertig jaar integratie ongedaan te maken en wederzijdse betalingsverplichtingen af te rekenen. Tegelijkertijd moeten ze een basis vinden voor samenwerking in de toekomst. Want, zo beseffen zowel de Britten als Europeanen, ook na de Brexit blijft het slechts 33,1 kilometer tussen Dover en Cap Gris-Nez.

Lees ook: Brexit: praten over een pijnlijke scheiding

Brexit wordt vandaag aangevraagd

Vandaag is het zover: in Brussel zegt de Britse regering officieel het EU-lidmaatschap op. Gisteren werd de brief die de Europese Unie formeel informeert over het vertrek van Groot-Brittannië uit de EU door de Britse premier Theresa May ondertekend, vanmiddag geeft de EU-ambassadeur hem af bij de EU-president Donald Tusk. Dit is het tijdschema voor vandaag:

13.00: Het wekelijkse vragenuurtje van Theresa May in het Britse Lagerhuis gaat van start

13.30: Theresa May geeft een verklaring over het verzoek tot uittreding uit de EU in het Lagerhuis

13.30: De Britse ambassadeur voor de EU Tim Barrow overhandigt in Brussel de Brexitbrief aan EU-president Donald Tusk

13.45: Donald Tusk houdt een persconferentie in Brussel

17.00: Voorzitter van de Europese Commissie Jean Claude Juncker houdt een persconferentie in Brussel