Je collega’s sparen? Was je handen eens wat vaker

Bacteriën op de werkplek Hoestende collega’s, een koffieautomaat waar tientallen handen overheen gaan – het kantoor is een broedplaats voor virussen. Hoe wapen je je daartegen?

De zon schijnt, de winterse griepgolf is weer bijna voorbij: voor het eerst in vijftien weken werden minder dan 51 op de 100.000 mensen geveld zijn door het griepvirus, meldde onderzoeksinstituut Nivel vorige week. Goed nieuws, mits de trend doorzet natuurlijk. Maar vrij van besmettingsgevaar ben je eigenlijk nooit. Zeker niet op de werkvloer, waar het gevaar in kleine hoekjes zit.

Op je toetsenbord, bijvoorbeeld. Of bij de koffieautomaat, op de printer, of bij de kraan. Het is een kleine greep uit de lijst ‘smerigste plekken op het kantoor’ die Schoonmaakplatform Helpling onlangs publiceerde. Het gebruiken van andermans koffiemok en het schrijven met de pen waar je collega een dag eerder nog op kauwde? Ook niet doen. En zo zijn er nog wel meer plekken te bedenken waar meerdere handen per dag hun weg vinden.

Vieze oppervlakken

Waar het grootste besmettingsgevaar nu echt zit? „Handen zijn inderdaad de boosdoeners”, zegt Hein Schotsman, deskundige infectiepreventie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. „Alle objecten die je aanraakt kunnen virussen overbrengen. We schudden handen, raken iemand aan, onze handen liggen op bureau’s, toetsenborden, en deurkrukken. Dat speelt een belangrijke rol in de overdracht van ziektes.” Voornamelijk in de wintermaanden, legt Schotsman uit. Dan zijn er relatief veel micro-organismen aanwezig. „Mensen blijven dan bovendien vaker binnen, waar we elkaar gemakkelijker besmetten.”

Maar is elke vreemd hand op je toetsenbord, en ieder koffiekopje van een ander dan funest? Schotsman: „Bepalend voor de kans van een overdracht zijn de duur, intensiteit en frequentie van de aanraking met een besmet oppervlak.” Daarbij is het oppervlak overigens ook van belang: virussen hebben een ‘levende’ ondergrond nodig om te kunnen overleven. „Op een toetsenbord verwacht ik niet dat een virus dagen zal standhouden. Dat gaat eerder om uren”, legt Schotsman uit.

Fijn, met al die flexplekken. „In ons ziekenhuis gebruiken we gladde toetsenborden, die je kunt afnemen”, vertelt Schotsman. „We desinfecteren toetsenborden regelmatig en adviseren met schone handen te werken.” Een gouden tip voor alle bedrijven.

Desinfectiegel

Toch kun je zelf ook iets doen aan al dat besmettingsgevaar, meent Schotsman. Een gezonde levensstijl is volgens hem stap één, want een betere weerstand betekent minder vatbaarheid voor virussen en bacteriën.

Daarnaast is het slim je handen altijd zo schoon mogelijk houden. Schotsman: „Wassen en desinfecteren na een toiletbezoek, en ook na een hoest of proest in je handen moet je ervan uitgaan dat je handen heel erg vies zijn.” Een goede hoestdispline helpt daarbij: „Altijd afhoesten.” Vrij vertaald: altijd even wegkijken tijdens een kuchje in plaats van een hand voor je mond.

En als je na zo’n hoestbui naar de koffieautomaat of een gemeenschappelijke vergaderzaal besluit te lopen, besef dan dat jouw besmette handen gevaarlijk voor je collega’s zijn. „Na het proesten van micro-organismen op je handen, moet je ze eigenlijk altijd schoonmaken met een flesje desinfectiegel”, zegt Schotsman. „Om te voorkomen dat de organismen zich verspreiden.” En thuisblijven als je ziek bent, helpt dat andere collega’s? „Dat zou natuurlijk het allerbest zijn”, zegt Schotsman. „Maar uitsluiten dat je ziek wordt, dat kan geen mens die zich in de openbare ruimte begeeft.”